Olet tässä

Lukuisat kirkot soivat ja lämpiävät Friisin konepajan erikoistuotteilla

Weljekset Friis niminen avoinyhtiö perustettiin Tuomas ja Juhani Pohjanpalon toimesta Kalajoelle 13.10.1885. Aluksi toiminta nojautui perinteiseen käsityönä tehtävään messinginvalantaan, mutta vuosien myötä valanta kehittyi tehdasmaiseen metalliteollisuuteen.

Friisin konepajan toiminta laajeni Ykspihlajaan kymmenen vuotta myöhemmin. Toiminta siirtyi vähitellen kokonaan Ykspihlajaan parempien liikenneyhteyksien läheisyyteen, jossa Friisien toiminta kehittyi ja vilkastui. Helsingin kauppakoulun johtaja antoi yhtenä muiden joukossa kehuja veljesten uutteruudesta:”Harvinaisen hyvä tulos on saavutettu taitavalla ja tarmokkaalla liikkeen johdolla sekä varovaisuutta ja säästäväisyyttä käyttämällä.”

Friisin konepaja tuotti monenlaisia esineitä kuten patoja, pannuja, painoja, valuja, hautaristejä, -aitoja, rimauuneja ja kamiinoita. Terva- ja tärpättiuuneja toimitettiin Ruotsiin, Venäjälle ja Amerikkaan saakka. Lisäksi konepajassa tuotettiin muun muassa höyry-, meijeri-, mylly- ja sahakoneita, polttomoottoreita, höyrykattiloita ja jopa rautatievaunuja. Lisäksi Friiseillä oli oma telakka tehdasalueen rannalla, jossa valmistettiin hinaajia ja tehtiin tarvittaessa laivankorjauksia.

Friisin konepajan yksi tärkeä asiakasryhmä olivat kirkot. Suomen metalliteollisuusyhdistyksen vuoden 1948 luettelossa mainitaan, että yhteensä noin 400 maamme kirkkoa oli varustettu Friisin konepajan valmistamilla kamiinoilla. Konepajan 50-vuotisjuhlajulkaisussa mainitaan, että ilman Friisien tehokkaita ja halpoja lämpökamiinoita olisi suurin osa erityisesti maaseutukirkoista ollut talvella lämmittämättömiä.

Lämmitysjärjestelmän ohella useat kirkonkellot valmistettiin Friisien konepajassa. Warkauden paikallislehdessä otsikoitiin komeasti vuonna 1948 ”Kaunisääniset ja kaunissointuiset sekä täysin sähköistetyt ovat Warkauden uudet kirkon kellot”. Varkauden kirkkoon Friisit valmistivat kolme kelloa, joista painavin oli 780 kg. Samaisessa lehtijutussa mainitaan, että Veljekset Friis Oy oli valmistanut edellisenä kesänä kellot muun muassa Nakkilan ja Rajamäen kirkkoihin. Friisin konepajan sodanjälkeiset hankintasopimukset paljastavat, että kirkonkelloja kielineen ja/tai koneistoineen on Ykspihlajasta toimitettu ainakin Lauttasaaren seurakunnalliseen työkeskukseen, Mikkelin tuomiokirkkoon, Savonlinnan Säämingin seurakuntaan ja Kuusamoon.

Kirjoittanut Sanna-Maija Kauppi

(julkaistu Kokkola-lehdessä 20.6.2012) 

Lähteet:

Helsingin kauppakoulun johtajan lausunto 3.10.1911

Friisin konepajan hankintasopimuksia vuosilta 1956, 1954 ja 1949

Suomen Metalliteollisuusyhdistykselle laadittu historiikki vuodelta 1948.

Veljekset Friis O.y:n konepaja ja valimo 50-vuotias historiikki 

kamiina.jpg 

Friisin konepajan kamiinat olivat tunnettuja koristeellisuudestaan. Kuvan omistaa Risto Pohjanpalo

 Kellomuotin valmistusta 1930-luku.jpg

Kellomuotin valmistusta Friisin konepajalla 1930-luvulla. Kuvan omistaa Risto Pohjanpalo.

 

Sivun alkuun

Päivitetty 2012-07-26 09:28:20.874 | Lähetä palautetta tästä sivusta | Tulosta