Olet tässä

Ensimmäinen raatihuone

Ensimmäisen raatihuoneen kaupunkilaiset rakensivat vuonna 1634 noin 14 vuotta kaupungin perustamisen jälkeen. Se sijaitsi lähes samalla paikalla kuin nykyinen, kauppatorin laidalla. Raatihuoneesta ei ole jäänyt yhtään piirroskuvaa, mutta ajan tavan mukaan siinä oli torni ja tornissa soittokello. Raatihuoneen edustalla oli myös kaupunkilaisten kaivo.

rads1710.jpg

Raatihuone on kuvattu kaupungin kartassa vuodelta 1710, mutta tämä on pikemminkin symboli kuin esittävä kuva.

Paitsi raadin, maistraatin ja raastuvanoikeuden kokoontumistiloina raatihuone toimi myös kaupunginkellarina, jossa kokoontuivat iltaisin lähinnä säätyläisten edustajat. Kellarissa oli tarjolla olutta ja viiniä. Sinne tilattiin yhteisesti myös ainoa valtakunnassa ilmestynyt lehti, jonka nimi oli Post och Inrikes Tidningar. Raatihuoneella oli lisäksi kaupunginvankila eli kistu. Sinne saattoi joutua, jos yöllä riehui ja kiroili kadulla. Vielä pahempaa oli, jos aiheutti pahennusta kirkossa kuten Jaakko Skåtten vaimo, joka siitä hyvästä sai istua kistussa kaksi viikkoa. Kistun seinässä oli luukku, joka aukaistiin päiviksi niin, etä vanki saattoi seurata torielämää. Sen kautta häntä saattoi puhutellakin.

Raatihuoneen tori eli kauppatori on kaupungin perustamisesta asti sijainnut samalla paikalla. Sen keskellä on ollut kaivo. Alkuaikoina tori oli hyvin kostea, sillä se oli vain pari metriä merenpinnan yläpuolella. Kosteutta yritettiin vähentää puutynnyriviemäröinnillä. Myöhemmin torin pinta päällystettiin kivillä. Nykyisen pintakiveyksen alta löytyy kaikkiaan kolme aikaisempaa kivetystä.

Sivun alkuun

Päivitetty 2016-02-22 12:20:19.303 | Lähetä palautetta tästä sivusta | Tulosta