Olet tässä

Pormestari ja raati vallanpitäjinä

Kokkolan hallintomalli määräytyi Ruotsin kaupunkilain mukaan eli hallinnosta vastasivat pormestari ja raati. Heidät valitsi tehtäväänsä kaupungin porvarit. Alkuaikoina, kun oltiin vielä tottumattomia tällaisten asioiden hoitoon, näyttää käyneen niin, että itse asiassa maaherra valitsi pormestarin.

Maaherra oli kuninkaan edustaja alueellamme. Hän kävi normaaleina aikoina kaupungissamme yleensä pari kertaa vuodessa ja toimi silloin raadin istuntojen puheenjohtajana. Maaherran alaisuudessa toimivat myös kihlakuntien kruununvoudit, joiden tärkein tehtävä oli verojen kanto. Pienin paikallishallinnon yksikkö oli hallinonpitäjä, jossa nimismies edusti kruunua.

Ensimmäinen pormestari Kokkolaan saatiin vasta pari vuotta kaupungin perustamisen jälkeen. Hän oli nimeltään Eric Jönsson ja kotoisin Kruunupyyn pitäjästä. Hän oli oppinut mies ja toiminut ennen Kokkolan pormestariksi valintaansa kihlakunnantuomarina Ruotsin puolella. Ilmeisesti kovuutensa tähden häntä vihattiin ja eräänä yönä hänen talonsa ikkunaan ammuttiin. Luoti ei kuitenkaan osunut pormestariin. Murhayrityksen jälkeen Eric Jönsson katsoi kuiten parhaaksi muuttaa pois paikkakunnalta. Hänen virkakautensa kestikin vain kolme vuotta.

pitkasil.jpg

Pitkäsilta oli 1600-luvulla todella nimensä veroinen. Kaupunkilaisten tavara-aittoja oli niin rannoilla, sillan kupeessa kuin keskellä kaupunginsalmea. Tulliaita sijaitsi kaupunginsalmen itäpuolella. Yksityiskohta Johan Persson Gäddan kartasta vuodelta 1664. K.H.Renlundin museo/kuva Tapio Väinölä

Sivun alkuun

Päivitetty 2016-02-22 12:05:28.395 | Lähetä palautetta tästä sivusta | Tulosta