Olet tässä

Näyttelyt ja museokohteet

Vaihtuvat näyttelyt


DREAMING OF THE SEA
Jukka Rapo & Lauri Rotko
8.12.2016–12.3.2017
Roosin talo, Pitkänsillankatu 39

Dreaming of the sea

Dreaming of the Sea on Lauri Rotkon ja Jukka Rapon valokuvanäyttely, joka kertoo ihmisen ja luonnon välisestä suhteesta käyttäen esimerkkinä Itämerta. Lauri Rotko kuvaa merta pinnan yläpuolelta, Jukka Rapo sen alta.
Lauri Rotkon maisemakuvat ovat luontokuvauksen parhaiden perinteiden mukaisesti kauniita ja seesteisiä. Hän kuitenkin myös rikkoo näitä perinteitä sisällyttämällä kuviinsa ihmisiä. Rotkon alter ego, eksyneen oloinen mies, tuijottaa avaraa merta yrittäen ymmärtää, mitä puhe uhkaavasta ympäristökatastrofista ja ilmaston lämpenemisestä merkitsee.
Jukka Rapo puolestaan kirjaimellisesti sukeltaa Rotkon kuvaamiin maisemiin. Rapon pinnan alta ottamissa kuvissa ihmistoiminnan tulokset näkyvät selkeästi. Meren pohjalle on kerrostunut paksu kerros sedimenttiä. Lima ja levät tukahduttavat kasvillisuuden.
Rapon kuvia katsoessa koko sarjan kertoma tarina muuttuu ratkaisevasti. Paljastaessaan veden pinnan alle kätkeytyvän lohduttoman totuuden Rapo väistämättä vaikuttaa myös Rotkon kuvien pohjavireeseen. Rotkon veden pinnan yläpuolella kuvaamien maisemakuvien kauneus ja seesteisyys muuttuukin alakuloiseksi kuoleman estetiikaksi.
Dreaming of the Sea -sarja paljastuu lopulta peilikuvaksi meidän omasta elämästämme, meidän omista arvoistamme. Päältäpäin kaunis onkin monasti sisältä autio ja eloton.

Taiteilijoita ovat tukeneet Suomen Kulttuurirahasto ja Svenska kulturfonden.


Rihvelitaulusta kosketusnäyttöön. Kouluhistoriallinen näyttely Pedagogiossa (Pitkänsillankatu 28)  

Pedagogio


Aamuavaukset, kumiperuna, nastat tuolilla, piirtoheitin, kasvio, välitunnit, epidiaskooppi, puolapuut, karttakeppi kartastoineen… Rakkaat ja kamalat koulumuistot ovat piirtyneet jokaisen mieliin. Nyt niitä voi tulla muistelemaan K.H.Renlundin museon Rihvelitaulusta kosketusnäyttöön -näyttelyyn, joka täydentyy ajan myötä jokaisen kävijän omilla muistoilla.

Suomen vanhimmassa ei-kirkollisessa puurakennuksessa (vuodelta 1696) avautuu 6.11. K.H.Renlundin museon tuottama kulttuuri-historiallinen, kouluaiheinen näyttely. Se on rakennettu museokorttelissa olevaan Pedagogioon (= alkeiskoulu). Elämyksiä tarjotaan 1700-luvun koulumestarin huoneesta aina nykypäivän avoimeen oppimisympäristöön. Murroksen tuojina ovat olleet yleinen oppivelvollisuuslaki vuodelta 1921, jälleenrakennusaika ja peruskouluun siirtyminen 1970-luvulla. 

Kävijä saa käydä aistimassa tunnelmia 1800-luvun alkeisopetuksessa sekä 20–40-lukujen kristillisiä ja isänmaallisia arvoja toteuttavan ”kansankynttilän” tiukassa ohjauksessa, 50–60-lukujen luonnontieteellistä maailmaa havainnoivassa luokkahuoneessa ja 70–80-vuosikymmenen vaihteen teinin huoneessa. Lisätietoja saa näpäyttämällä näyttelytiloissa olevia kosketusnäyttöjä. Sivun alkuun

Päivitetty 2.12.2016 | Tulosta