Olet tässä

Vaihtuvat näyttelyt

DREAMING OF THE SEA
Jukka Rapo & Lauri Rotko
8.12.2016–12.3.2017
Roosin talo, Pitkänsillankatu 39

Dreaming of the sea

Dreaming of the Sea on Lauri Rotkon ja Jukka Rapon valokuvanäyttely, joka kertoo ihmisen ja luonnon välisestä suhteesta käyttäen esimerkkinä Itämerta. Lauri Rotko kuvaa merta pinnan yläpuolelta, Jukka Rapo sen alta.
Lauri Rotkon maisemakuvat ovat luontokuvauksen parhaiden perinteiden mukaisesti kauniita ja seesteisiä. Hän kuitenkin myös rikkoo näitä perinteitä sisällyttämällä kuviinsa ihmisiä. Rotkon alter ego, eksyneen oloinen mies, tuijottaa avaraa merta yrittäen ymmärtää, mitä puhe uhkaavasta ympäristökatastrofista ja ilmaston lämpenemisestä merkitsee.
Jukka Rapo puolestaan kirjaimellisesti sukeltaa Rotkon kuvaamiin maisemiin. Rapon pinnan alta ottamissa kuvissa ihmistoiminnan tulokset näkyvät selkeästi. Meren pohjalle on kerrostunut paksu kerros sedimenttiä. Lima ja levät tukahduttavat kasvillisuuden.
Rapon kuvia katsoessa koko sarjan kertoma tarina muuttuu ratkaisevasti. Paljastaessaan veden pinnan alle kätkeytyvän lohduttoman totuuden Rapo väistämättä vaikuttaa myös Rotkon kuvien pohjavireeseen. Rotkon veden pinnan yläpuolella kuvaamien maisemakuvien kauneus ja seesteisyys muuttuukin alakuloiseksi kuoleman estetiikaksi.
Dreaming of the Sea -sarja paljastuu lopulta peilikuvaksi meidän omasta elämästämme, meidän omista arvoistamme. Päältäpäin kaunis onkin monasti sisältä autio ja eloton.

Taiteilijoita ovat tukeneet Suomen Kulttuurirahasto ja Svenska kulturfonden.
Sivun alkuun

Päivitetty 15.2.2017 | Tulosta