Olet tässä

Päiväperhoset

Suomessa tavatuista 119 päiväperhosesta esiintyy maassamme vakituisesti 97 (v. 2009). Nämä kaikki ovat edustettuina Armas Järvelän perhoskokoelmassa. Päiväperhosista 22 lajia esiintyy Suomessa vain tilapäisesti, näistä kokoelmassa on edustettuina 15 lajia, mm. viime vuosina runsaina esiintyneet ohdakeperhonen ja amiraali. Kokoelmaan kuuluu myös nyt jo rauhoitettuja, hävinneitä tai uhanalaisia lajeja.

Perhonen on hyönteinen, jolla on kolmeosainen ruumis, jonka keskiruumiissa on kolme jaoketta, joissa on 3 paria raajoja, kahdessa takimmaisessa jaokkeessa on pari siipiä. Perhosen iho (kutikula) on vedenpitävä ja sen ilma-aukot sulkeutuvat. Perhosen muodonvaihdos: muna, toukka, kotelo, aikuinen. Toukkavaihe on tärkeä perhoselle: se syö mahdollisimman paljon, jotta se kotelovaiheessa voi muodostua täydelliseksi aikuiseksi. Toukat ovat tärkeitä myös muuttolinnuillemme, varsinkin varpuslinnut syöttävät ravitsevia toukkia poikasilleen. 

Useimmat päiväperhosista, jotka koteloituvat maanpinnan yläpuolelle eivät talvehdi kotelona, vaan esim. toukkana ja munana. Toukka voi kestää pakkasta kovimmillaan n. -40 astetta. Aikuisina talvehtivat esim. nokkosperhonen, sitruunaperhonen ja neitoperhonen. Monet aikuiset päiväperhoset esim. kaaliperhoset ovat pahanmakuisia, ja saavat siksi olla rauhassa saalistajilta.

Tervetuloa tutustumaan päiväperhosiin ja niiden elinympäristöihin. Tapahtumassa käytössä WSOY:n tuottama cd Suomen päiväperhosista.

Päiväperhoset -työpajaan voidaan liittää myös Jukka Mansikkamäen sudenkorennoista kertova multimediaesitys Korentolammella

Sivun alkuun