Olet tässä

Äänestysaluejaon muutokset palautettiin valmisteluun

19.4.2016

Kaupunginvaltuusto päätti kokouksessaan 18.4. palauttaa äänestysaluejaon muutokset takaisin valmisteluun äänin 48-3. Kaupunginhallituksen esityksen mukaan 21 äänestysalueesta olisi muodostettu yhdistämällä 15 äänestysaluetta.

Kokkolan kaupungissa on edellisen kerran muutettu äänestysaluejakoa vuonna 2000. Kuntaliitoksen myötä vuonna 2009 äänestysaluejaon muutoksia ei tehty. Tuolloin äänestysalueiden lukumäärä lisääntyi nykyiseen 21 äänestysalueeseen.

Äänestysaluejaon tarkastelu on tullut ajankohtaiseksi kaupunkirakenteen muutoksista, ennakkoäänestyksen kasvavasta suosiosta sekä hallinnolle asetetuista säästövelvoitteista johtuen. Äänestysaluejaon tarkastelu on tarpeellista myös siksi, että vaalilautakuntiin on ollut vaikeuksia löytää luottamushenkilöitä. Vaalisalaisuuden turvaamisen vuoksi pienillä äänestysalueilla joudutaan turvautumaan ylimääräisiin toimenpiteisiin, mitkä hidastavat tulosten valmistumista ja lisäävät vaalien kustannuksia. 

Kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 30.3. esittää valtuustolle äänestysalueiden muutoksista seuraavasti:

  • Ykspihlajan koulu ja Koivuhaan palvelukeskus yhdistetään äänestysalueeksi Koivuhaan palvelukeskus, jonka äänestyspaikka on Koivuhaan palvelukeskus.
  • Mäntykankaan koulu ja Kiviniityn koulu yhdistetään äänestysalueeksi Kiviniityn koulu, jonka äänestyspaikka on Kiviniityn koulu.
  • Kirkonmäen koulu ja Isokylän koulu yhdistetään äänestysalueeksi Isokylän monitoimitalo, jonka äänestyspaikka on Isokylän monitoimitalo.
  • Ruotsalon koulu ja Marinkaisten koulu yhdistetään äänestysalueeksi Marinkaisten koulu, jonka äänestyspaikka on Marinkaisten koulu.
  • Alaviirteen koulu ja Lohtajan aluetoimisto yhdistetään äänestysalueeksi Lohtajan aluetoimisto, jonka äänestyspaikka on Lohtajan aluetoimisto.
  • Ullavan aluetoimisto ja äänestysalue Rahkosen monitoimitalo yhdistetään äänestysalueeksi Ullavan aluetoimisto, jonka äänestyspaikka on Ullavan aluetoimisto.

Lisäksi kaupunginhallitus esitti, että väestötietojärjestelmässä minkään kiinteistön kohdalle merkitsemättömät henkilöt kuuluvat äänestysalueeseen Kaupungintalo.

Kaupunginvaltuusto päätti palauttaa asian valmisteluun äänin 48-3. Palauttamista esitti valtuutettu Mauri Lahti (sd.), ja esitys sai kannatusta useammalta valtuutetulta.

Kaupunginvaltuuston kokous 18.4. toimitettiin väärässä järjestyksessä. Kaupunginhallitus käsitteli kuntalain 39 §:n mukaisesti asiaa kokouksessaan maanantaina 25.4. Äänestysaluejaon muutokset käsitellään uudestaan 2.5.2016.

Päivitetty 26.4.2016 | Lähetä palautetta | Tulosta