Olet tässä

Kadun- ja tiennimistö yhtenäistetään kaksikieliseksi koko kaupungin alueella

29.11.2016

Kokkolassa toteutettiin kuntaliitos vuonna 2009. Tuolloin useimmat Kokkolan kaupungin katujen ja teiden nimet ja kyltit olivat sekä suomeksi että ruotsiksi. Kälviällä, Lohtajalla ja Ullavassa kyltit olivat enimmäkseen suomeksi. Kuntaliitoksen jälkeen nimistöä ja kyltitystä on uudistettu käytössä olleiden resurssien mukaan.

Vuonna 2013 muuttunut kielilain asetus antoi kaupungille tilaisuuden tarkastella asiaa uudelleen. Laajan lausuntokierroksen perusteella vs. kaupunginjohtaja esitti kaupunginhallitukselle, että kaksikielisen nimistön ulottamista koko kaupungin alueelle jatketaan ja kyltitystä uusitaan edelleen kunnossapitomäärärahojen puitteissa. Esitys hyväksyttiin kaupunginhallituksen kokouksessa maanantaina 28. marraskuuta.

Kaupungin paikkatietopalveluiden selvityksen mukaan kaupungin tiestöstä oli kaksikielistä hieman yli 60 % kesäkuun 2016 tilanteen mukaan. Nimiä ja sen myötä kyltitystä on uusittu kuntaliitoksen jälkeen muun muassa samannimisten kohteiden poistamisen ja nimistön selkiyttämisen vuoksi. Kaupungin nimistötoimikunta käsittelee nimiasioita säännöllisesti.

Kokkola on maan pohjoisin kaksikielinen kunta. Väestöstä noin 13 % on äidinkieleltään ruotsinkielisiä.

Päivitetty 29.11.2016 | Lähetä palautetta | Tulosta