Olet tässä

Kokkola-palkinto Ullavan Kuvataiteen ja musiikin yhdistykselle ja Esa Riipalle

7.9.2016

Kulttuuri- ja nuorisolautakunta on myöntänyt tuhannen euron suuruiset Kokkola-palkinnot Ullavan Kuvataiteen ja musiikin yhdistykselle sekä kuvataiteilija, graafikko Esa Riipalle. Kokkola-palkinnon saajat julkistettiin Kokkola-päivänä 7.9.

Kulttuuri- ja nuorisolautakunta palkitsi Ullavan Kuvataiteen ja musiikin yhdistyksen perinteikkään Ullavan Kuvataiteen ja Musiikin viikon kehittämisestä. Lautakunnan mukaan maantieteellisesti laaja, suurelta osaltaan maaseutumainen kaupunki tarvitsee eläviä ja vireitä kyliä. Monipuolinen, asukkaista lähtevä maaseutukulttuuri pitää kylät aktiivisina ja kiinnostavina.

Perinteikästä Ullavan kuvataiteen ja musiikin viikkoa vietettiin kesällä jo 30. kerran. Viikon tapahtumaperinne elää vahvana ja uudistuvana. Tapahtuman runkona on vuosikymmenien ajan toiminut musiikin ja kuvataiteen kesäkurssit. Kurssien lisäksi tapahtuman ohjelmaan on perinteisesti liittynyt laadukasta konserttiohjelmaa ja näyttelyitä.

Viikkojen teemat ovat olleet Ullavaan sopivia. Viimeisimpänä teemana oli siirtolaisuus, johon liittyi niin elokuvaa kuin teatteriakin Amerikkaan lähteneistä ullavalaisista.

Esa Riipalle Kokkola-palkinto pitkästä ja ansiokkaasta urasta kuvataiteen alalla

Graafikko Esa Riippa on vaikuttanut monilla eri areenoilla kälviäläiseen, kokkolalaiseen ja keskipohjalaiseen kulttuurielämään. Tämä pitkäjänteisyys ja tinkimättömyys on myös huomioitu kansallisesti vuonna 1977 Kuvataiteen valtionpalkinnon ja vuonna 2000 Pro Finlandia –mitalin muodossa.

Palkintoperusteluissa kuvaillaan Esa Riipan luovan grafiikkaa, jossa lokaali muuttuu globaaliksi. Alkuun kälviäläiseltä vaikuttava maisema avautuu niissä katsojalle usein symbolisena ja monimerkityksisenä kurkistuksena ihmisen mieleen tai sieluun. Maisemissa henkii sydämeen käyvä alakulo ja hiljainen huumori.

Pentti Kaskipuron oppilaana Riippa katsoo myös lähelle. Maisemien lisäksi asetelmat tai sisänäkymät ovat tunnistettavaa Riippaa. Ilmaisun tunnistettavuus, pitkän taiteellisen uran johdonmukaisuus onkin varmaan yksi syy siihen, että Riipan tuotanto on niin rakastettua kuin se onkin.

Riipan tunnistettavaan ilmaisuun on kuulunut myös sarkastisuus ihmiselämän kummallisuuksille. Tätä näkemisen ja kyseenalaistamisen lahjaansa Riippa on viljellyt ansiokkaasti myös kulttuuri- ja taidepoliittisena keskustelijana.

Päivitetty 7.9.2016 | Lähetä palautetta | Tulosta