Olet tässä

Sisäliikuntatiloilla runsaasti käyttäjiä

11.4.2016

Sisäliikuntatilojen käyttöasteet pysyvät Kokkolassa korkeina, vaikka viime vuosina kaupunkilaisten käyttöön on valmistunut uusia tiloja entisten lisäksi. Käyttöasteet ovat nousseet niin liikuntahalleissa kuin monissa muissakin kohteissa, kuten Koivuhaan, Hakalahden, Chydeniuksen ja Kälviän kirkonkylän koulujen saleissa.

Uusimpia Kokkolaan valmistuneita liikuntatiloja ovat Lohtajan Maininki -monitoimihalli, Hollihaan liikuntahalli, Isokylän monitoimitalon liikuntahalli sekä Kampushalli. Nämä uudet tilat täyttävät eri lajien suorituspaikoille asetetut vaatimukset paremmin kun vanhat perinteiset koulujen liikuntasalit.

Sen lisäksi uudet salit on mahdollista jakaa pienempiin osiin, jolloin niissä voi harrastaa liikuntaa useita ryhmiä samanaikaisesti. Liikuntarakentamisen positiivisina vaikutuksina voidaan pitää sitä, että uudet puitteet synnyttävät kokonaan uusia lajeja ja tuovat lisää ihmisiä liikuntaharrastuksen pariin, ja samalla myös nykyiset lajit saavat lisää harrastajia.

Perinteisistä sisäliikuntatiloista urheilutalo on edelleen todella kovassa käytössä. Kun koulusaleja ja liikuntahalleja käyttävät lähinnä urheiluseurat, urheilutalon asiakkaat koostuvat erityisesti harrasteryhmistä ja yksittäisistä liikkujista.

Lisärakentamisesta huolimatta on kuitenkin edelleen haasteita löytää tiloja kaikille harrastajille.

Tavoitteena kohtuulliset salivuokrat

Sisäliikuntatilojen käyttäjistä suurin yksittäinen ryhmä on käyttötuntien perusteella salibandyn harrastajat noin 24 prosentin osuudella. Seuraavina tulevat jumppa- ja voimisteluryhmät sekä pallopelien harrastajat, joista eniten vuoroja on lentopallolla.

Käyttöasteita laskettaessa seurannassa ovat tilojen iltakäyttö kello 16−22 sekä viikonloppukäyttö. Arkipäivisin koulujen salit ovat luonnollisesti koulukäytössä. Mikäli iltakäytöstä löytyy vielä vapaita aikoja, ne ajoittuvat ensimmäiselle tai viimeiselle tunnille.

Iltakäyttöä on ohjannut osaltaan se, että Kyrkbackenin sekä Ykspihlajan koulut on jouduttu sulkemaan, Lohtajalla remontti rajoittaa koulusalin käyttöä ja Torkinmäellä rakennetaan parhaillaan uutta koulua.

Koulusalien ja liikuntahallien lisäksi kaupunkilaisten iltakäyttöä palvelevat Kaustarin ja Ulkometsän päiväkotien pienet liikuntatilat. Ne sopivat varsinkin jumppa- ja voimisteluryhmille.

Liikuntalautakunta avustaa yhdistyksiä tarjoamalla maksuttomat harjoitusvuorot koulujen saleissa alle 18-vuotiaiden ryhmille sekä erityisryhmille. Kokkolassa on pyritty pitää myös liikuntahallien käytöstä perittävät vuokrat kohtuullisina, jotta maksullisuus ei rajoittaisi liikunnan harrastamista.

Päivitetty 11.4.2016 | Lähetä palautetta | Tulosta