Olet tässä

Museoiden yhteistyöllä Pohjanmaan porvaristosta toinen kirja

31.3.2016

Pohjanmaan neljän museon kesken on vuodesta 2011 toteutettu ainutlaatuista tutkimusyhteistyötä. Huhtikuun 7. päivänä yhteystyön tuloksena julkistetaan Pohjanmaan porvariston vuosisadat 1700-1800 - Borgarliv i Österbotten 1700–1800 - kirjasarjan toinen kirja: Elinkeinojen verkostot- Näringslivets nätverk.

Raahen museon, K.H.Renlundin museon – Keski-Pohjanmaan maakuntamuseon, Pietarsaaren kaupunginmuseon ja Etelä-Pohjanmaan yhteistyö käynnistyi suunnittelu- ja tutkimustyöllä. Vuonna 2013 julkaistiin kaksikielisen kirjasarjan ensimmäinen teos, joka käsitteli Pohjanmaan kaupunkien porvarisperheiden perhetasoisia verkostoja, avioliittoja, sukulaisuutta ja kummiuden merkitystä.

Aikaisemmin museoiden välinen yhteistyö on kohdistunut lähinnä näyttely-, kokoelma- tai viranomaistyöhön liittyviin asioihin. Pohjanmaan porvaristo -yhteishankkeen kautta museoille on avautunut uusia toimivia yhteistyöväyliä sekä historian että yhteiskunnallisen tutkimuksen osalta. Yhteistyöhön on lisäksi onnistuttu kytkemään yliopistoja. Hankkeen ensimmäisessä osassa mukana oli professori Anna-Maria Åström Åbo Akademista ja toisessa professori Jari Ojala Jyväskylän yliopistosta.

Nyt julkistettava artikkelikokoelma paneutuu perhe- ja sukulaisverkostojen varaan rakentuviin elinkeinojen verkostoihin.  Kauppaporvareiden ja heidän sukujensa lisäksi verkostoihin kuului sekä sen ajan monimuotoiset alihankkijaryhmät ja kuluttajat että kauas ulkomaillekin ulottuvat liikeverkostot ostajineen ja vakuuttajineen.

Sarjan toinen artikkelikokoelma julkaistaan sekä Abraham Falander-Wasastjernan kuoleman merkkivuoden muistoksi että kiinnittämään huomiota kaupunkien tapulioikeuksien saamiseen 250 vuotta sitten.

Sarjan kolmas osa on tarkoitus julkaista vuonna 2018 kunnioittamaan Zacharias Topeliuksen syntymän ja kuolema merkkivuosia.

Päivitetty 31.3.2016 | Lähetä palautetta | Tulosta