Olet tässä

Painovapauden 250-vuotisjuhlavuoden päätösseminaarissa keskusteltiin julkisuuslaista ja median tehtävästä

2.12.2016

Tänään perjantaina 2.12. tulee kuluneeksi tasan 250 vuotta maailman ensimmäisen painovapausasetuksen voimaan tulosta.

Torstaina 1.12. järjestettiin Painovapauden 250-vuotisjuhlavuoden päätösseminaari Päivälehden museolla. Seminaarin avannut hallituksen puheenjohtaja Gustav Björkstrand Anders Chydenius -säätiöstä iloitsi siitä, että Suomen ja Ruotsin lisäksi juhlavuotta on vietetty eri puolilla maailmaa.

Toukokuussa Helsingissä järjestetty World Press Freedom Day oli juhlavuoden suurin tapahtuma. Finlandia-talolle kokoontui lähes tuhat median- ja sananvapauden puolestapuhujaa, totesi Björkstrand.

Seminaarissa käytiin vilkas keskustelu painovapauden perinnöstä, voimassa olevasta julkisuuslaista ja sen noudattamisesta sekä avoimuuskulttuurista digiaikana.

Paneelikeskusteluun osallistuivat kansanedustajat Timo Harakka (sdp) ja Jyrki Kaski (vihr) sekä toimittajat Minna Knus-Galan (Yle) ja Esa Mäkinen (HS). Tilaisuuden puheenjohtajana toimi Antti Poikola Open Knowledge Finlandista.

Kootut teokset valmistuivat

Seminaari alussa presidentti Tarja Haloselle, OKM:n kansliapäällikkö Anita Lehikoiselle ja Kokkolan kaupunginjohtaja Stina Mattilalle luovutettiin Anders Chydeniuksen koottujen teosten viisiosaisen sarjan viimeinen osa. Tieteellisesti editoitu ja kommentoitu kokoelmateoshanke sai alkunsa presidentti Halosen aloitteesta vuonna 2003.  Hankkeen ovat toteuttaneet tutkijat Pertti Hyttinen ja Maren Jonasson Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksesta.

Tilaisuuden päättänyt Helsingin Sanomain Säätiön hallituksen puheenjohtaja Kaius Niemi oli huolissaan suomalaisesta sivistyksestä. Hän kaipasi lisää medialukutaitoa, jotta osaisimme tunnistaa valemediat ja niiden välittämät epätotuudet. Opillisen sivistyksen lisäksi Niemi  peräänkuulutti meiltä kaikilta sydämensivistystä.

Anders Chydenius -säätiön ja Helsingin Sanomain Säätiön järjestämään seminaariin osallistui 60 median, yliopistojen ja valtionhallinnon edustajaa.

Lähde: Helsingin Sanomain Säätiö

Sivun alkuun

Päivitetty 14.12.2016 | Lähetä palautetta | Tulosta