Olet tässä

Pikiruukin lammen tilanteesta keskusteltiin

1.12.2016

Kokkolan Pikiruukin alueella olevan lammen tilanteesta keskusteltiin kaupunkirakennelautakunnan kokouksen yhteydessä keskiviikkona 30. marraskuuta. Lautakunta päätti, että asia valmistellaan seuraavaan kokoukseen omaksi päätöspykäläkseen.

Lampi kunnostettiin nykyiseen muotoonsa vuonna 2010 - 2011 samalla kun ympäröivää aluetta kehitettiin kaupunkikeskustan läheisyydessä olevana asuinalueena. Lammesta haluttiin tehdä kaupunkikuvallisesti kiinnostava kohde. Lampeen hankittiin karppeja, jotta kalat pitävät lammen puhtaana levästä ja kasvillisuudesta. Lammen kunnostus sai EU-tukea. Kalat hankittiin kaupungin kustannuksella. Lammen laajuus noin 5000 m² ja syvyys noin 1,5 metriä.  

Marraskuun 9. päivä tehty päätös perustuu huoleen jäällä luistelevien lasten turvallisuudesta. Paikka ei ole kaupungin ylläpitämä luistelupaikka, mutta alueen asukkaat ovat käyttäneet kohdetta tähän tarkoitukseen auraamalla lammen jäätä.

Jäässä on ollut veteen happea tuovan ilmastuslaitteen johdosta avoin kohta, joka on pysynyt sulana läpi talven. Avanto on merkitty suoja-aidoin, jotka laitetaan paikoilleen kun jää kantaa riittävästi sekä aidan että asennuksen tekevät ihmiset.

Marraskuun alussa ilman äkillisesti kylmetessä lampeen tuli viikonloppuna jääpeite, ja pieniä lapsia nähtiin luistelemassa jäällä hyvin lähellä avantoa. Tästä huolestuneena vs. tekninen johtaja teki pikaisesti päätöksen ilmastuksen lopettamisesta keskusteltuaan asiasta kaupunkirakennelautakunnan puheenjohtajan kanssa.

Tällä hetkellä lammen happitilanne on hyvä, eikä karppien osalta ole havaittu mitään tavallisuudesta poikkeavaa.

Päivitetty 2.12.2016 | Lähetä palautetta | Tulosta