Olet tässä

Kahden taiteilijan teoksia Torkinmäen koulun ja päiväkodin uudisrakennukseen

20.12.2016

Kokkolalainen valokuvaaja Joni Virtanen ja tamperelainen kuvanveistäjä Hanna Vihriälä on valittu suunnittelemaan taideteoksia Torkinmäen koulun ja päiväkodin uudisrakennukseen. Rakennushankkeen taidehankinnan määräraha on 50 000 euroa. Taiteen edistämiskeskus on myöntänyt 15 000 euron avustuksen kattamaan taidehankinnan menoja.

Taidehankintaa valmisteli taidetoimikunta, jossa on edustettuna Kokkolan kaupungin sivistystoimi, pääsuunnittelija Linja-arkkitehdit, YIT ja Caverion. Taidetoimikunta toivoi taiteen olevan läsnä kaikenikäisille lapsille päivittäin päiväkodista yläkouluun ja sisältäen ”punaisen langan luonnosta”. Pääteosten sijoituspaikaksi valittiin rakennuksen ruokasali, missä taide on päivittäin koko rakennuksen käyttäjien nähtävissä.

Hanna Vihriälä tuo pehmeyttä kulmikkaaseen rakennukseen teoksellaan Hiirenvirna, joka muistuttaa perinteisen koulun kasvion esitystapaa. Teos on kooltaan 4 x 1,4 metriä ja rakentuu vaijereihin kiinnitetyistä erivärisistä ja -kokoisista helmistä jotka yhdessä muodostavat kuvan hiirenvirnasta. Taiteilija on hakenut akvarellinomaista, pointillistista mutta myös koristeenomaista tunnelmaa. Teos valmistuu kesällä 2017.

Joni Virtasen valokuvataide tulee esille useassa kohdassa ympäri rakennusta. Ruokasaliin valmistuu vuodenvaihteeseen moniosainen valokuvateos, joka kiinnitetään lasiseinään. Teos koostuu yhdestätoista ympyränmuotoisesta luontokuvasta, jotka on kuvattu Kokkolassa. Kuvissa näkyy sekä syntyvää että kuolevaa luontoa eri vuodenajoilta; muutamassa kuvassa myös eläinkuntaa. Ympyrä on muotona ikuinen ja viestii kiertokulkua, jatkuvuutta. Ympyrän ääriviiva on käsin piirretty punainen lanka, verisuoni, joka kuvaa elämän sykettä. Voimakkaat taustavärit edustavat sateenkaaren koko spektrin.

Ympyrämuoto toistuu myös Virtasen neliosaisessa valokuvateoksessa, jonka luontoaiheiset valokuvat muodostavat oman kokonaisuuden jokaisesta vuodenajasta. Kunkin teema koostuu lukuisista hitaasti vaihtuvista kuvista. Teos on näkyvissä ruokasalin heijastuspinnalla mutta digitaalinen esitystapa mahdollistaa myös sen esittämisen rakennuksen muissa osissa.

Joni Virtanen on myös suunnitellut koulun ja päiväkodin uuden logon sekä kolme kuvateosta hallinnon työhuoneisiin ja taukohuoneeseen.

Taidehankinnan puitteissa konservoidaan Torkinmäen entisen koulun pihalla olleen Aimo Tukiaisen Pallopeli –veistoksen vuodelta 1966. Veistos sijoitetaan uudelleen pihalle kesällä 2017.

Päivitetty 20.12.2016 | Lähetä palautetta | Tulosta