Olet tässä

Ainoastaan toimiva palovaroitin pelastaa

19.12.2016

Jopa neljä kymmenestä rakennuspalosta johtuu ihmisen toiminnasta. Koneen tai laitteen vika on syynä noin kolmasosassa rakennuspaloista. Tulipalon sattuessa omalla toiminnalla on merkitystä. Jokaisesta kodista olisi hyvä löytyä ainakin toimiva palovaroitin, vesiastia, käsisammutin ja sammutuspeite. Hätänumeroon 112 soittamista ei tulipalon syttyessä kannata jäädä empimään.

Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren alueen pelastuslaitos järjesti 19.12. Kokkolan paloasemalla infotilaisuuden joulun ajan turvallisuudesta. Vaikka tulipalojen määrä on tänä vuonna aluepelastuslaitoksen alueella ollut tavallisella tasolla aikaisempiin vuosiin verrattuna, tähän mennessä on sattunut jo viisi yksittäistä palokuolemaa. Viime vuonna palokuolemia ei sattunut ollenkaan.

Aluepelastuslaitos muistuttaa, että turvallisuuteen tulee suhtautua vakavasti eikä voi tuudittautua ajatukseen, ettei minulle mitään tapahdu. Ensiarvoisen tärkeää on, että jokaisessa kodissa on toimiva palovaroitin. Häkävaroitin on myös suositeltava paikkoihin, jossa käytetään tulisijaa. Palovaroitin antaa aikaa toimia, hälyttää apua ja päästä ajoissa pois palavasta asunnosta. Esimerkiksi sohvan syttyessä palamaan aikaa toimia on ainoastaan muutama minuutti. Jokaista alkavaa 60 kerrosneliötä kohden tulisi olla yksi palovaroitin mielellään kattoon asennettuna. Palovaroittimen toiminta on myös syytä aika ajoin testata ja tarvittaessa vaihtaa patterit.

Joulun aikana on useita riskitekijöitä, jotka tulisi ottaa huomioon ja joihin tulisi varautua. Kynttilät tulisi aina sijoittaa turvalliseen paikkaan palamattomalle alustalle. Tuikkuja poltettaessa tuikut tulisi sijoittaa tarpeeksi kauas toisistaan, sillä iso määrä liian lähekkäin sijaitsevia tuikkuja voi muodostaa ns. allaspalon. Kaikkea avotulta, oli sitten kyse takasta tai kynttilöistä, tulee koko ajan valvoa. Pienessäkin hetkessä ilmavirran vaikutuksesta kaatunut kynttilä voi sytyttää palamaan liinan, liekki voi tarttua verhoihin tai takasta lentänyt kipinä sytyttää maton.

Sähköpaloissa yleisimmin syynä ovat liedet ja lämmityslaitteet. Kuitenkin yleisimmin syynä on se, että laitteita ei osata käyttää tai ei käytetä oikein, ei niinkään laitevika. Joulun aikana käytetään mökeissä usein lisälämmityslaitteita. Tällöin tulisi varmistaa, ettei laitteita sijoiteta liian lähelle palavia materiaaleja. Vastaavasti saunaa ei tulisi käyttää varastona tai kuivatushuoneena. Mikäli näin kuitenkin toimitaan, niin silloin on syytä irrottaa kokonaan kiukaan sähköjohdot seinästä ja ottaa pois sulakkeet. Tällöin voidaan olla varmoja siitä, ettei kiuas vahingossakaan kytkeydy päälle.

Erilaiset valot kuuluvat kotien joulukoristeluun. Varsinkin vanhemmissa taloissa sähköpistokkeita on kuitenkin vähän, jolloin avuksi otetaan jatkojohdot. Ylikuormituksen välttämiseksi jatkojohtoja ei tule kytkeä useampaa peräkkäin. Turvallisin valinta on kytkimellä varustettu jatkojohto. Rikkoutuneita jouluvaloja, kuten muitakaan rikkinäisiä sähkölaitteita, ei tulisi käyttää ollenkaan. Jouluvalot tulee sammuttaa kotoa poistuttaessa vähintäänkin katkaisimesta, mutta mielellään ottamalla virtajohto kokonaan pois seinästä.

Päivitetty 19.12.2016 | Lähetä palautetta | Tulosta