Du är här

Nationalstadsparken bereds med hjälp av utflykter i terrängen

8.1.2016

Det finns planer på att inrätta en nationalstadspark i Karleby i Stadssundets omgivning och på havsområden. Invånarna i Karleby erbjuds nu möjligheten att bekanta sig med det planerade parkområdet, med teman kring nationalstadsparken och med stjärnobjekt under fyra guidade utflykter i terrängen 30.1 och 6.2.2016.

Syftet med nationalstadsparkerna är att bevara stadsnaturen och den byggda kulturmiljön som en stor, sammanhängande helhet – som ett vardagsrum för stadsborna. För närvarande finns det åtta nationalstadsparker i Finland.

Karleby nationalstadspark planeras med ledning av stadens planläggningstjänster. Flera av stadens sektorer deltar i arbetet.

Vinterfågelskådning i stadsnaturen 30.1.2016

Alla som är intresserade av vinternatur och friluftsliv kan delta i en guidad fågelutflykt till fots under dagens ljusa stunder. Vi samlas vid Ungdomscentret Villa Elbas (Sandstrandsvägen 60) parkeringsplats kl. 11.30. Utflykten slutar ca kl. 13.20.

Under utflykten deltar vi i det nationella fågelevenemanget Gårdskrysset i Elba och tittar på vinternaturen. Idén med Gårdskrysset är att under en timmes tid spana in vinterfåglar på gårdsplanen. I fjol deltog 23 000 personer som spanade in ca 800 000 fåglar. Evenemangets beskyddare är riksdagens presidents maka Jenni Haukio. 

Guider under utflykten är miljösekreterare Juhani Hannila och Toni Uusimäki och Johan Hassel från Mellersta Österbottens Ornitologiska förening.

Saftservering.

Efter naturutflykten kan man också delta i en vintercykelutflykt. Informationen som ges i samband med utflykterna om projektet med nationalstadsparken tar så kort tid att man om man så önskar hinner delta i de båda utflykterna som ordnas samma dag.

Mera information: Miljösekreterare Juhani Hannila, juhani. hannila@kokkola.fi, tfn 044 7809 307

Vintercykelutflykt vid havet 30.1.2016

Under vintercykelutflykten hoppar man på cykeln för att testa de varierande cykellederna längs Stadssundet och på Brudskär. Samling vid Ungdomscentret Villa Elbas parkeringsplats (Sandstrandsvägen 60) kl. 13.00. Utflykten slutar ca kl. 14.20.

Utflyktsrutten: Elba - Havsparken – Engelska parken – salutorget - båthusen i Halkokari - Brudskär. Rutten är ca 8,5 kilometer lång.

Under utflykten får man intressant information om bland annat landhöjningens inverkan och om Stadssundets historia. Samtidigt har man möjlighet att bekanta sig med Fatbike-terrängcykling.

Som guider under utflykten fungerar planeringshortonom Sini Sangi och Jan Wickström från Kokkolan Latu. Klädsel och utrustning enligt vädret.

Saftservering.

Mera information: Planeringshortonom Sini Sangi, sini.sangi@kokkola.fi, tfn 044 7809 369

Arkitekturpromenad i Tallåsen 6.2.2016

Under en guidad vinterpromenad får vi bekanta oss med en arkitekturpärla i Karleby, stadsdelen Tallåsen. Arkitekturpromenaden startar från Västra parkens scen lördag 6 februari kl. 12. Promenaden är ca 1,5 kilometer lång och slutar ca kl. 13. 20.

Tallåsens icke formbundna stadsplan i jugendstil blev färdig 1909. Byggnadsbeståndet består närmast av trähus i 1,5 våningar i huvudsak från 1920-talet.

Under promenaden besöks bland annat områdets landmärken såsom Renlunds folkskola från år 1907, tidigare skyddskårshuset Vartiolinna från år 1928, Katarina kyrkogård från slutet av 1700-talet, det gamla vattentornet samt områdets bostadsbyggnader.

Guider under promenaden är museichef, FD Kristina Ahmas och detaljplanearkitekt Elina Nissinen.

Saftservering.

Efter arkitekturpromenaden kan man delta i en lekfull parkorientering. Informationen som ges i samband med utflykterna om projektet med nationalstadsparken tar så kort tid att man om man så önskar hinner delta i de båda utflykterna som ordnas samma dag.

Mera information: Museichef Kristina Ahmas, kristina.ahmas@kokkola.fi, tfn 044 780 9574

Lekfull parkorientering i Karleby centrum 6.2.2016

Bli bekant med Karleby stads parkområden och deras färgrika historia under en lekfull parkorientering. Samling framför Västra parkens scen lördag 6.2.2015 kl. 13. Orienteringen slutar ca kl. 14.20.

Parkorienteringen passar alla åldrar och ingen tidigare erfarenhet av orientering behövs. Vid kontrollerna kan man stifta bekantskap med bland annat Katarineparken, Chydeniusparken, Sundparken, Landskapsparken, Engelska parken och salutorget.

Orienteringen dras av planeringshortonom Sini Sangi och rektor Terho Taarna.

Saftservering och ett litet pris till alla som lämnar in sina svar.

Mera information: Rektor Terho Taarna, terho.taarna@kokkola.fi, tfn 044 780 9620

Upp

Uppdaterad 8.2.2016 | Skicka respons | Skriv ut