Du är här

Under Städdagen förvandlas Rooska gården och Storgatan till ett loppisområde

25.4.2016

Den årligen återkommande riksomfattande Städdagen ordnas i år 28.5. Lördagens Städdag är en festdag för vänner av loppmarknader och återvinning. Under Städdagen förvandlas Rooska gården och Storgatan till ett enda stort loppisområde, då vem som helst kan saluföra sina varor. Man kan sälja eller ge bort överflödiga varor och gör fina fynd.

Idén med Städdagen är att göra det enklare att återvinna samt att skapa en levande och ansvarsfull stadskultur. Städdagen har ordnats sedan år 2014 i samarbete med City Kokkola och Storgatans företagare. Museets sommarutställning Matdags! har lockat med nya samarbetspartner. Keski-Pohjanmaan maa- ja kotitalousnaiset, Kokkolan Marttayhdistys och Karlebynejdens institut har anslutit sig till vårt glada gäng och vårt gemensamma huvudtema är just att äta.

Under evenemanget lanseras Mellersta Österbottens motsvarighet till tapas nämligen kepas, både som salt och söt version. Kepas-portioner säljs i ett tält på Rooska gården. Mattemat fortsätter i augusti med etnisk mat, då man får bekanta sig med och smaka på olika länders maträtter. Etnisk mat framställs av Karlebynejdens instituts immigranter.

Under städdagen får man även vara kreativ och tillverka saker alldeles själv. Två av museets aktuella projekt, EkoThinkTank (som är en del av det riksomfattande ESR-finansierade Mun juttu – Meidän tulevaisuus-projektet) samt ITE-museets sommarutställning Handgjord ITE, har att göra med hantverk. Inom EkoThinkTank-projektet ordnas en verkstad där man kan reparera eller göra om kläder till sig själv eller till försäljning på loppmarknaden som ordnas för ungdomar under Nollpunkt-evenemanget Johanna Hautamäki är handledare för verkstaden.

Verkstäderna ordnas på Rooska gården och i Saltmagasinet.

Uppdaterad 22.4.2016 | Skicka respons | Skriv ut