Du är här

Vår Venetianska afton sätter guldkant på villaavslutningen

24.5.2016

I år firas villaavslutningen sista veckoslutet i augusti med temat Vår Venetianska afton. I anslutning till temat har Karleby stad som mål att engagera företag och olika aktörer som en större del av evenemanget än tidigare.  Salutorget som fungerar som evenemangsområde ingärdas inte längre och alla evenemang som ordnas på Salutorget är gratis medan avgiftsbelagda evenemang ordnas i stadshuset.

Program- och evenemangsbyrån MagnumLive är stadens samarbetspartner. Företaget bygger estradens infra, fungerar som hjälp när artister söks samt ansvarar för arrangemangen för #meidänvenetsialaiset -artisttävlingen för unga förmågor.

Genomförandet av den Venetianska aftonen har konkurrensutsatts. Enligt utvecklingsdirektör Jonne Sandberg visade MagnumLive kreativitet, uppfinningsrikedom och innovativitet. Utöver det har byrån stor erfarenhet av att arrangera motsvarande evenemang. I fortsättningen fungerar MagnumLive som expert och sparrare när den Venetianska aftonen utvecklas. Enligt visionen den Venetianska aftonen ska vara en stor stadsfesthelhet år 2020 och vars evenemang koncentrerar sig på ett större område än Salutorget i stadens centrum. 

Huvudestraden bredvid Fiskhallen

I år omfattar området för det Venetianska evenemanget Salutorget och dess gatuandel samt en del av torget vid Torggatan. Huvudestraden placeras bredvid Fiskhallen men också den mindre estraden på torget utnyttjas under veckoslutet. Den nya belysningen på evenemangsområdet kommer att genomföras på ett sätt som avspeglar den Venetianska stämningen.

God mat lyfts fram under den Venetianska aftonen på många sätt. Enligt verkställande direktör Jaska Pensaari vid Karleby Turism Ab är till exempel restauranghelheter som planerats på torget nyheter. Kafé- och restaurangföretagen längs Torggatan mittemot torget bildar en del. I närheten av springbrunnen på stadshusets sida vid torget kommer lokala företags och Amicas gemensamma område för gatumat att finnas. På gatan vid Salutorget byggs ett eget område också för torgförsäljare samt för matstånd som har verksamhet på torget. 

Artisttävlingen lyfter fram talanger

I samband med den Venetianska aftonen ordnar MagnumLive en artisttävling #meidänvenetsialaiset. De bästa i tävlingen får presentera sitt kunnande under den Venetianska aftonen.

Ansökningen är öppen för artister och alla slags uppträdande grupper inom alla kulturområden.  Utöver musiken är dansgrupper, cirkuskonstnärer eller till exempel recitatörer välkomna. Valet sker tillsammans med Karleby stads representanter före slutet av juli.

Läcker mat och Jethros roliga historier på VIP-kvällen

Också i år är programmet under den Venetianska aftonen innehållsrikt och mångsidigt. På fredagen firas den officiella invigningen av den förnyade Fiskhallen och på torget intar vinnarna i #meidänvenetsialaiset-tävlingen estraden. Dessutom tänder vi bland annat venetianska belysningen och ordnar en eldshow.  Kvällens huvuduppträdare är Jean S.

På stadshuset ordnas en VIP-fest som man säljer biljetter till. Amica bär huvudansvaret för genomförandet av festen. På plats finns Fazer Culinary Team, som ansvarar för att tillreda kvällens meny av lokala ingredienser. Kvällens konferencier är Jethro Rostedt i god venetiansk anda och med inslag från fastighetsbranschen i Karleby. Kvällen avslutas med dans i takt med ett houseband.

På lördagen startar det bekanta och traditionella torgprogrammet med såväl Torikööris uppträdande som Sundrodden. Som mäklare på Polisens cykelauktion fungerar naturligtvis Jethro Rostedt.

På dagen ordnas Tube-evenemang för ungdomar, inträdesavgiften är 5 euro. Finlands kanske mest kända person inom denna genre är MMiisas dvs. Miisa och Deata dvs. Mikael som är mycket populär bland unga spelare.  Kvällen på stadshuset fortsätter med venetiansk dans. Inträdesavgiften är 5 euro. På Salutorgets estrader ser vi på lördagskvällen åter de bästa artisterna i #meidänvenetsialaiset-tävlingen. Som huvudartister roar Mikael Gabriel och Pää-Äijät publiken. Kvällen kulminerar i den Venetianska aftonens fyrverkeri.

På samma sätt som föregående år ordnas barnens dag på Salutorget i samarbete med Halpa-Halli och Keskipohjanmaa-tidningen.

Uppdaterad 24.5.2016 | Skicka respons | Skriv ut