Olet tässä

Kokkola nousi elokuvantekijöiden suosioon

15.8.2017

Kokkolassa on työskennellyt tänä kesänä ja työskentelee edelleen tulevana syksynä useita elokuvantekijöitä. Kesän aikana on kuvattu saksalaiseen lastenkirjaan perustuvaa Matti ja Sami –elokuvaa ja tv-ohjelmaa Tarinanmetsästäjät. Venetsialaisviikonloppuna puolestaan kuvataan 100 Moods From Finland –projektia ja syksyllä Tankarissa kuvataan Fyren- lyhytelokuvaa. Erilaisia elokuvatuotantoja on yhteydenottojen perusteella jatkossakin mahdollista saada alueelle.

Kokkolan Matkailun toimitusjohtaja Jaska Pensaaren mukaan Kokkola on nyt korkeassa kurssissa elokuvantekijöiden keskuudessa. Hänen mukaansa Hymyilevä mies -elokuvalla on varmasti edelleen voimaa ja merkitystä.

- Elokuva-alalla tieto kulkee suusta suuhun alan ihmisten vaihtaessa kokemuksia keskenään. Kokkolan hyvä maine perustuu paljolti siihen, että meiltä löytyy hyviä kuvauskohteita, ja Kokkolassa kuvausryhmiä pyritään auttamaan erilaisissa järjestelyissä mahdollisimman hyvin, Pensaari kertoo.

Tuotantojärjestäjä Mikko Kuivasto Yleltä on samoilla linjoilla Pensaaren kanssa. Ryhmäteatterin näyttelijöistä, ohjaajista ja käsikirjoittajista koostuva työryhmä toteuttaa ensi vuonna YLE TV1:llä nähtävää ohjelmaa varten kymmenessä kaupungissa lyhytelokuvan viikossa. Kokkolassa ohjelmaa kuvattiin elokuun toisella viikolla.

- Kokkola ei ollut ensimmäinen kaupunki, missä teimme ohjelmaa. Kokemusta voi sanoa Kokkolan ihmeeksi, sillä paikalliset lähtivät hämmästyttävän hyvin kaikin puolin mukaan meidän tekemiseen. Asiat putosivat syliin pyytämättä, kun kaikki halusivat tehdä tämän asian meille helpoksi. Olen kiitollinen siitä tavasta, miten kokkolalaiset hienosti tasoittivat meidän tietä, sillä tuotannolla oli tässäkin tapauksessa omat haasteensa, Kuivasto kehuu paikallisten asennetta.

Yhteydenottoja myös uusista tuotannoista

Venetsialaisviikonloppuna rovaniemeläinen Flatlight Creative House kuvaa Kokkolassa Suomi 100 –ohjelmaan kuuluvaa 100 Moods From Finland –projektia varten. Projektissa kuvataan 100 erilaista paikkaa ja hetkeä 360-asteisina videoina. Videot on mahdollista kokea digitaalisesti verkossa sekä projektia varten valmistetussa iglumaisessa tilassa, joka on osa 100 Moods From Finland -kiertuetta maailmalla.

- Projektin tarkoituksena on paitsi avata maailmalle Suomen monipuolisuutta ja ainutlaatuisuutta, myös viedä suomalaista osaamista maailmalle. Kysely mielenkiintoisista kuvauskohteista toteutettiin heti projektin alussa, ja lopulliset kuvaukset tehdään pääosin ehdotusten pohjalta, kertoo tuotantopäällikkö Maria Gullsten.

Elokuvatuotannot tuovatkin Kokolalle tunnettuutta niin kansallisesti kuin kansainvälisesti, mutta myös taloudellista hyötyä.

- Ylen 30-henkinen kuvausryhmä viipyi Kokkolassa viikon, ja saksalainen kuvausryhmä saman verran. Pelkästään näiden kahden ryhmän ostamat palvelut paikallisilta toimijoilta nousevat määrältään kuusinumeroiseen summaan, Pensaari toteaa.

Hänen mukaansa yhteydenottojen perusteella näyttää myös siltä, että alueelle on hyvät mahdollisuudet saada jatkossakin erilaisia elokuvatuotantoja.

Päivitetty 15.8.2017 | Lähetä palautetta | Tulosta