Olet tässä

Lucina Hagmanin koulun oppilaille kunniamaininta valtakunnallisessa 100visio –kilpailussa

15.11.2017

Lucina Hagmanin koulun oppilaat ovat saavuttaneet kunniamaininnan Suomi -ryijyllä valtakunnallisessa 100visio –nuorten uusi itsenäisyysjulistus –kilpailussa. Suomi –ryijy pääsee esille eduskunnan kirjaston näyttelyyn Suomen parhaimmista visioista 16.11.–7.12.2017. Tämän jälkeen Suomi -ryijy on esillä Kälviän kirjastossa vuoden 2017 loppuun asti, mistä se siirtyy Lucina Hagmanin koulun tiloihin.  

Suomi100 –juhlavuoteen liittyvässä valtakunnallisessa 100visio -kilpailussa yläkoululaisia ja toisen asteen opiskelijoita kannustettiin toteuttamaan uusi itsenäisyysjulistus eli visio Suomen ja suomalaisten seuraavasta sadasta vuodesta. Kilpailun kautta haluttiin tuoda esiin nuorten näkemyksiä siitä, millainen Suomi on sadan vuoden kuluttua tai millaiseksi nuoret haluavat Suomen kehittyvän.

Lucina Hagmanin koulun luokat 7-9 osallistuivat kilpailuun Suomi-ryijyllä, jonka tarkoituksena on kuvata Suomen luontoa aina Etelä-Suomen vehreistä lehtimetsistä Pohjois-Suomen lumisiin tuntureihin. Oppilaat toivovat visiossaan, että 100 vuoden päästä Suomessa on yhä kauniita luonnonmaisemia jopa nykyistä enemmän sekä enemmän kestävää kehitystä.

Ryijy on toteutettu yhteisprojektina eri oppiaineiden kautta. Äidinkielessä on kirjoitettu visio siitä, miltä Suomi voisi näyttää 100 vuoden kuluttua. Biologiassa on kerätty Suomen luonnosta kasvit ja tekstiilityössä värjätty näissä kasveilla ryijylangat sekä tietysti ommeltu ryijy perinteisellä menetelmällä. Kuvataiteessa on suunniteltu ryijyn malli ja väritys. Teknisessä työssä on tehty kehykset ja sähköistys.

Keski-Pohjanmaalta kilpailuun osallistujat valinnut Keski-Pohjanmaan liiton henkilöstö arvosti ryijyssä etenkin luovuutta ja persoonallisuutta sekä sitä, että ryijyn toteutuksessa olivat mukana eri oppiaineiden kautta kaikki yläluokkalaiset. Erityisesti ryijyn lankojen värjäys maakunnan eri kasveista herätti ihastusta.

Suomi-ryijyn lisäksi Keski-Pohjanmaalta esikarsintaan Satakunnan liittoon lähetettiin Keski-Pohjanmaan ammattiopiston media-alan opiskelijoiden Planted -niminen video ja Millainen Suomi on 100 vuoden päästä? -niminen video.

Kaikkiaan esikarsintaan osallistui 151 visiota, joiden joukosta Satakunnan raati valitsi 20 työtä rouva Jenni Haukion johtaman valtakunnallisen raadin arvioitavaksi. Kilpailussa kunniamaininnan saavuttanutta ryijyä valtakunnallinen raati kiitteli sen omaperäisyydestä, komeasta toteutuksesta ja siitä, että se on yhdessä tehty.

Sivun alkuun

Päivitetty 15.11.2017 | Lähetä palautetta | Tulosta