Olet tässä

Keskuskentän olosuhteiden parantaminen kaupunginhallituksessa

5.11.2018

Kaupunginhallitus käsittelee kokouksessaan 5.11. keskuskentän olosuhteiden parantamista väliaikaisesti siten, että kentällä voidaan pelata liigatason jalkapalloa. Pidemmän ajan kehittämistä varten on laadittu urheilupuiston/keskuspuiston yleissuunnitelma, joka pitää sisällään muun muassa jalkapallostadionin ja urheiluareenan sisältävän hybridiareenan rakentamisen. 

Veikkausliigan otteluiden pelaaminen Kokkolassa edellyttää olosuhteiden kehittämistä. Valmistelutyön perusteella keskuskentän parantaminen liigapelaamista varten on tässä vaiheessa järkevin tilapäisvaihtoehto. Kustannuksiltaan se on noin puolet Santahaan kentän olosuhteiden parantamisesta.

Edellytyksinä katsomon sekä valaistuksen rakentaminen

Valmistelutyön pohjalta esitetään, että keskuskentälle hankittaisiin noin 800 henkilön katsomo ennen kauden alkua 2019. Vuoden 2020 aikana kentälle hankittaisiin valaistus. Tämän lisäksi kentälle suoritettaisiin pienempiä kunnostustöitä vuoden 2019 ja 2020 aikana, erityisesti toiminnallisten tilojen osalta sekä turvallisuuteen liittyen.

Edelleen esitetään, että keskuskentän nurmi pyrittäisiin keväällä saattamaan mahdollisimman nopeasti pelikuntoon, jotta kevään sarjakierrokset KPV:n osalta pystytään pelaamaan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa keskuskentällä. Varakenttänä pitää olla kaikki liigan asettamat olosuhdekriteerit täyttävä kenttä, joten Santahaka ei käy tähän tarkoitukseen. Lähimmät kyseeseen tulevat kentät löytyvät Vaasasta ja Seinäjoelta.

Alustavien kartoitusten mukaan noin 800 henkilön katsomon hankinta­ ja perustamiskustannukset ovat 600 000−700 000 euron luokkaa. Katettu istumakatsomo rakentuisi moduleista, joten ne voitaisiin siirtää aikanaan keskuskentältä muualle, esimerkiksi Kirkonmäen urheilukentälle, Santahakaan ja Kälviän urheilukentälle.

Kaupunginjohtaja esittää vuoden 2019 talousarvioon varattavaksi 700 000 euroa katsomoiden hankintaan ja pieniin perusparannustöihin sekä vuoden 2020 talousarvioon 200 000 euroa valaistuksen rakentamiseen sekä pieniin parannustöihin. Kaupunginhallituskäsittelyn jälkeen esitys etenee vielä valtuuston päätettäväksi. Esityksen mukaan investoinnit katetaan lisäämällä lainanottovaltuutta.

Urheilupuiston/keskuspuiston yleissuunnitelma sisältää hybridiareenan rakentamisen

Urheilupuiston / keskuspuiston kehittämisestä on laadittu työryhmätyön tuloksena yleissuunnitelma, joka on ollut nähtävillä 11.10 – 1.11.2018. Suunnitelman mukaan alueelle rakennettaisiin muun muassa uusi jalkapallostadionin ja urheiluareenan sisältävä hybridiareena. Se sijoittuisi Urheilutalon suojellun osan ja uimahallin väliin.

Suunnitelmaan sisältyy niin ikään uimahallin ja jäähallin laajennukset, lähiliikuntapaikan ja senioripuiston käsittävä kansalaispuisto, sisäliikuntahalli, ulkopelikenttäalue sekä tapahtuma-alue. Tapahtuma-alue käsittää muun muassa messukentän ja alueen ulkoilmakonserteille.

Urheilupuiston/keskuspuiston kehittäminen jakautuu usealle vuodelle. Liikenneverkon kehittäminen, ulkotapahtuma-alueen, jäähallin laajennuksen ja kansalaispuiston rakentaminen voitaisiin suunnitelman mukaan aloittaa vuoden 2020 aikana. Hybridiareenan rakentaminen puolestaan alkaisi vuonna 2021, uimahallin laajennustyöt seuraavana vuonna ja ulkopelikenttäalueen rakentaminen vuonna 2023.

Kaupunginhallituksen talousarvioesityksessä keskuspuiston mittavien investointihankkeiden toteutukseen on kokonaisuutena varattu ensi vuodelle 330 000 euron määräraha. Suunnittelussa huomioidaan kaikki alueen mainitut osahankkeet. Työryhmä valmistelee suunnitelmaa hankkeiden aikataululle ja priorisoinnille sisältäen hankkeiden rahoitusmallit.

Sivun alkuun

Päivitetty 5.11.2018 | Lähetä palautetta | Tulosta