Olet tässä

Museolle merkittäviä kansainvälisiä kokoelmalahjoituksia

29.8.2018

Nykyiset K.H.Renlundin museossa sijaitsevat ITE-taiteen eli kotimaisen nykykansantaiteen kokoelmat tulevat lähivuosina täydentymään merkittävästi laajoilla, yhteensä lähes 1000 teosta käsittävillä kansainvälisillä kokoelmilla. Sivistyslautakunta otti kokouksessaan 28.8. lahjoituksiin myönteisen kannan. Asia etenee vielä kaupunginhallituksen käsiteltäväksi.

Lahjoitukset laajentaisivat museon kokoelmaprofiilin kansallisesta kansainväliseksi naiivin ja outsider-taiteen museoksi. Tällä hetkellä ITE-taide on keskeinen osa K.H.Renlundin museon – Keski-Pohjanmaan maakuntamuseon toimintaa.

Saksalaiset naiivin ja outsider-taiteen keräilijät Elke ja Werner Zimmer sekä Dietz Mertin lahjoittavat Kokkolaan naiivin ja outsider-taiteen kokoelmansa. Niiden ohella Sveitsistä saapuu Philippe Saxerin kokoelma.  Lahjoitukset täydentävät museoon jo sijoitettua Maija ja Volker Dallmeierin 400 teoksen kokoelmaa. Lahjoituksien on määrä siirtyä Kokkolaan lokakuun aikana.

Uusi kansainvälinen profiili

ITE-taiteen toiminta käynnistyi Kaustisella 2001 Maaseudun Sivistysliiton nykykansantaiteen kartoitustoiminnan tuloksena ja se siirtyi osaksi K.H.Renlundin museota – Keski-Pohjanmaan maakuntamuseota vuonna 2009. Museo toimii public-private-partnership yhteistyössä Maaseudun Sivistysliiton kanssa. Tällä hetkellä museon hallinnoimassa ITE-taiteen kokoelmassa on noin 1100 luetteloitua teosta.

Kansallisen toiminnan ohella museo on aktiivinen ITE-taiteen toimija kansainvälisillä outsider taiteen kentillä sekä verkostoitujana että asiantuntijuuden ja näyttelyvaihdon kautta. Lisäksi museo on yksi European Outsider Art Associationin perustajajäsenistä.

Verkostojensa ja yhteiskumppanuuksiensa kautta museolla on ollut vuosien ajan mm. kansainvälistä asiantuntija- ja näyttelyvaihtoa mm. Prinzhorn, abcd ja Max Ammannin kokoelmien kanssa.

Parhaillaan K.H.Renlundin museo organisoi suunnittelemaansa näyttelykierrosta Nordic Outsider Art, Pehmeetä touhua -projektissa skandinaavisten kumppaniensa kanssa.

Vuodeksi 2020 on valmisteilla keskeisten suomalaisten taidemuseoiden kanssa outsider-teeman 20-vuotistaivalta. Näyttelyssä tullaan esittämään teoksia niin museoiden kuin keräilijöiden kokoelmista. 

Sivun alkuun

Päivitetty 29.8.2018 | Lähetä palautetta | Tulosta