Olet tässä

Kaupunkikeskustan valaistuksessa keskitytään vuoden 2018 aikana kausivalaistukseen

13.3.2018

Kokkolan kaupunkikeskustalle on laadittu kaupunginhallituksen 30.1.2017 tekemän päätöksen perusteella valaistussuunnitelma. Tavoitteena on kuluvan vuoden aikana keskittyä keskustan kausivalaistukseen. Kaupunginhallitus käsitteli kokouksessaan 12.3. kaupunkikeskustan valaistuksen jatkotoimenpiteitä ja valtuutti keskustan valaistustyöryhmän jatkamaan valmistelutyötä.

Vuoden 2018 aikana panostetaan pimeän ajan valaistuksen kehittämiseen Isokadulla, Tehtaankadulla ja Ristirannankadulla. Näille kaduille on tarkoitus toteuttaa pimeänajan- ja/tai jouluvalaistus. Lisäksi Kokkola-valaisimen korvaamiseksi testataan Chydeniuksen puistossa uusia valaisinmalleja.

Keskustan seinäpintoja on tarkoitus ensi vuoden aikana elävöittää projisoimalla niille valokuvioita tai visuaalisia efektejä. Niiden ohella valaistaan Purje ja tuotetaan valoaihe kirjaston patiolle, sekä työllisyyshankkeena toteutetaan valohimmeliprojekti. Kävelykadun kukka-altaiden uudistamisen yhteydessä tarkastellaan myös valoaiheiden mahdollisuutta.

Suntin valaiseminen ensi vuoden teemana

Vuoden 2019 erityisteemana on Suntin valaiseminen, joka on tarkoitus toteuttaa vesiväylää rytmittäviä siltoja valaisten ja korostamalla vesielementtiä kaupunkikeskustassa. Ensimmäisessä vaiheessa valaistus toteutetaan Rautatienkadun ja Antti Chydeniuksenkadun väliselle alueelle. Myöhemmin tavoitteena on jatkaa valoteemoja merelle asti korostamaan kaupungin elävää meriyhteyttä.

Suntin valaistuksen ohella vuonna 2019 pilotoidaan yhteistuotantona kaupunkilaisia ja toimijoita osallistava Valon päivä -tapahtuma 3.2. Valon päivänä kaupunki herää talviseksi viikonlopuksi eloon moni-ilmeisin valoteemoin muun muassa kaduilla, pihoilla ja toreilla.

Juhlavalaistuksilla tuodaan esiin valon voimaa kaupunkikuvassa

Vuoden 2020 valaistushankkeilla juhlistetaan Kokkola 400 –juhlavuotta. Tavoitteena on toteuttaa yksittäisiä juhlavalaistuksia sekä nostaa Valon päivä kaupungin pimeän ajan tapahtumaksi. Valotaiteen ja visuaalisten efektien avulla toteutettavilla juhlavalaistuksilla pyritään herättelemään kaupunkilaisia tunnistamaan valon voima kaupunkikuvassa nostaen esiin sekä kaupunkikuvallisia kiintopisteitä että epäpaikkoja.

Valaistavia kohteita olisivat esimerkiksi puistot, kauppatorin katupinta, kaupungintalon julkisivu, vesitorni, raatihuone, Mäntykankaan pienet aukiot ja mahdollisesti sisääntuloväylät. Lisäksi vuoden 2020 aikana tavoitteena on jatkaa Suntin valaistushanketta Meripuistoon saakka.

Kuluvan vuoden aikana kaupunkikeskustan valaistusta kehitetään talousarvion puitteissa. Myös alueen elinkeinoelämän toimijoita ja kiinteistöjen omistajia on tarkoitus sitouttaa mukaan taloudellisesti. Kaupunkikeskustan kehittämisessä valaistuksen osalta pyritään myös kunnossapidon investoinneissa huomioimaan tehty valaistussuunnitelma. Vuoden 2019 ja 2020 hankkeet valmistellaan kunkin vuoden talousarvioihin.

Sivun alkuun

Päivitetty 13.3.2018 | Lähetä palautetta | Tulosta