Olet tässä

Valtatie 8 halutaan osaksi runkoverkkoa

29.6.2018

Kokkolan kaupunki on yhteistyökumppanina Pohjanmaan Kauppakamarin toteuttamassa selvityksessä, jonka mukaan valtatie 8 tulisi olla osa runkoverkkoa.

Liikenne- ja viestintäministeriössä valmistellaan päätöstä, jolla on tarkoitus linjata valtakunnallisesti merkittävä liikenneverkko. Runkoverkoksi kutsuttu liikenneverkko yhdistää keskuksia ja solmukohtia sekä palvelee pitkän matkan henkilö- ja tavaraliikennettä. 

Valtatie 8 yhdistää länsirannikon teollisuusvyöhykkeen satamiin ja lentoasemiin. Merkitys henkilö- ja tavaraliikenteelle näkyy myös siinä, että Kokkolan ja Turun välillä ei ole rannan suuntaista rautatietä. Suunnitteluyritys WSP Finlandin toteuttaman selvityksen mukaan noin 40 prosenttia Suomen tavaraviennin arvosta viedään länsirannikon satamien kautta.

Valtatie 8 varrella on viisi maakuntaa ja lähes 30 kuntaa. Tietä pitkin kuljetetaan vuosittain peräti 10 000 erikoiskuljetusta. Pelkästään yhteysvälillä Kokkola-Vaasa liikkuu keskimäärin 5 441 ajoneuvoa vuorokaudessa, vastaava luku välillä Oulu-Kokkola on 4 259.

Kasitien kunto ei selvityksen mukaan nykytilassa vastaa tien merkitystä. Päällysteet ovat huonossa kunnossa, talvikunnossapito riittämätön ja ohituskaistoja on vähän. Runkoverkkoon pääseminen merkitsisi, että tien kunnosta eli rahoituksesta pidettäisiin tulevaisuudessa hyvää huolta.

Kaupungin elinkeinoelämän kannalta runkoverkon status olisi merkittävä.

Sivun alkuun

Päivitetty 29.6.2018 | Lähetä palautetta | Tulosta