Olet tässä

Ystävyyskaupunkiohjelmassa painottuu koulujen välinen yhteistyö

13.3.2018

Kokkolan kaupungilla on kaikkiaan 15 ystävyyskaupunkia ja -kuntaa. Kuitenkin aktiivista yhteistyötä tehdään lähes vuosittain 4−5 kunnan ja kaupungin kanssa. Muiden ystävyyskaupunkien kanssa yhteydenpito on vähäisempää, esimerkiksi ainoastaan jonkun tietyn tapahtuman tiimoilta.

Kaupunginhallitus hyväksyi vuoden 2018 ystävyskaupunkiohjelman kokouksessaan 12.3. annetun esityksen mukaisesti. Ohjelmassa painottuu kouluyhteistyö, kansainvälisyyskasvatus, nuorten kulttuurivaihto ja elinkeinoyhteistyön kehittäminen Kokkolan ja muutaman ystävyyskaupungin välillä.

Kaikkiaan vuoden 2018 ystävyyskaupunkitoimintaan on kaupungin talousarviossa varattu 27 000 euroa, josta suurimmat erät osoitetaan koulujen väliseen yhteistyöhön ja nuorten kulttuurivaihtoon. Ystävyyskaupunki- ja kansainvälisen toiminnan määrärahoja on vuodesta 2017 supistettu 10 prosenttia.

Kuluvan vuoden Pohjoismainen yhteistyö painottuu Ruotsin Härnösandiin. Kevään 2018 aikana lentoyhtiö NextJet avaa uuden linjan Kokkola-Uumaja-Göteborg – välille, joka helpottaa yhteydenpitoa ja yhteistyötä Västerbottenin rannikolle. Yhteistyön kehittäminen nähdään hedelmällisenä etenkin elinkeinoelämän kannalta. Kokkolan kaupungin edustajat avaavat lentoyhteyden virallisella vierailulla, jonka aikana tutustutaan myös laajemmin alueen elinkeinoelämään ja koulutustarjontaan.

Ystävyyskaupunkivaroilla tuetaan myös nuorten kulttuurivaihtoa. Kokkolan junioriharmonikat tekee kesällä konserttimatkan Höga Kusten – seudulle Härnösandin ja Kramforsin kuntiin. Vastaavasti Härnösand folkhögskolanin oopperaluokka saapuu Kokkolaan Keski-Pohjanmaan konservatorion vieraaksi toukokuussa. Erillisten ja yhteisten koulu- ja yleiskonserttien lisäksi vierailuohjelmassa on yhteisiä työpajoja konservatorion oppilaiden kanssa.

Fushunin lukio nro 2 on Kokkolan yhteislyseon lukion ystävyyskoulu Kiinassa ja koulut vierailevat toistensa luona vuorovuosina noin puolentoista vuoden välein. Yhteislyseon lukio vierailee lokakuussa Fushunissa ystävyyskoulullaan. Marijampolen lukiosta, jonka kanssa Hakalahden koululla ja Kokkolan suomalaisella lukiolla on ollut ystävyyskoulusuhde jo vuodesta 1992, vierailee puolestaan ryhmä Kokkolassa syksyllä. Vierailijat tutustuvat opetus- ja koulutusmahdollisuuksiin sekä paikalliseen kulttuuriin ja matkailunähtävyyksiin.

Kokkolan virolainen ystävyyskunta Järva-Jaani yhdistyi loppuvuodesta 2017 kuuden muun kunnan kanssa Järvan kunnaksi. Ystävyyskuntasopimus tulee täten päivittää vuoden 2018 aikana. Kaupungin edustajat tekevät virallisen vierailun uuteen Järvan kuntaan alkukesällä 2018. Matkan kulttuuripainoisesta ohjelmasta vastaa Koriat-kuoro, joka toteuttaa Järvamaalla konserttikiertueen 7.−10.6.

Järva-Jaanin yläkoululta saapuu keväällä Lucina Hagmanin koulun vieraaksi 20 henkinen ryhmä. Koulujen opettajat ovat yhteistyössä laatineet vierailulle urheilu- ja kulttuurihenkisen ohjelman.  Lucina Hagmanin koulu puolestaan tekee vastavierailun Viroon syyslukukauden aikana.

Päivitetty 13.3.2018 | Lähetä palautetta | Tulosta