Olet tässä

Osallisuus, harrastustoiminta ja lasten oikeudet kehittämiskokonaisuuksiksi Lapsiystävällinen Kokkola -työssä

2.4.2019

Kaupunginhallitus päätti hyväksyä 1.4.2019 lapsiystävällinen kunta –toimintasuunnitelman laadinnan pohjaksi alkukartoituksessa valitut kehittämiskokonaisuudet. Kehittämiskokonaisuudet liittyvät osallisuuteen, harrastustoimintaan ja lasten oikeuksiin. Asia etenee kaupunginvaltuustolle tiedoksi.

Lapsiystävällinen kunta –malli perustuu YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen ja pohjautuu Unicefin kansainväliseen Child Friendly Cities –hankkeeseen. Kotimainen malli kansainvälisestä hankkeesta on kehitetty Hämeenlinnan kaupungin pilottiprojektissa vuosina 2012–2013.

Mallissa kunta sitoutuu kaksi vuotta kestävään kehittämistyöhön lasten parhaaksi. Työ alkaa kunnan tekemästä alkukartoituksesta. Kokkolassa alkukartoitusta on tehty monialaisena yhteistyönä Kokkolan LAPE-työryhmän johdolla viime vuoden syyskuusta tämän vuoden helmikuulle saakka.

Alkukartoituksen perusteella Lapsiystävällinen kunta -toimintasuunnitelman laadintaa varten päädyttiin kolmeen, nyt hyväksyttyyn kehittämiskokonaisuuteen:

  • lasten ja nuorten osallisuuden ja kuulemisen edistäminen sekä osallisuuden kokemisen lisääminen
  • lasten ja nuorten avoimeen harrastustoimintaan osallistumisen ja harrastajayhteisöihin liittymisen lisääminen
  • lasten oikeuksista kouluttaminen ja tiedottaminen.

Toimintasuunnitelma laaditaan kevään aikana

Toimintasuunnitelma on tarkoitus laatia kuluvan vuoden kevätkauden aikana. Suomen Unicefin arvioitua toimintasuunnitelman kehittämistyö voi käynnistyä. Alustavan aikataulutuksen mukaan kehittämistyö ajoittuu lukuvuodelle 2019−2020.

Kehittämisprosessin ja saavutettujen tuloksien perusteella kaupunki voi saada Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen. Sitä myönnettäessä Unicef arvioi sekä kehittämisprosessia että saavutettuja tuloksia. Tunnustus on voimassa kaksi vuotta ja sen uusiminen edellyttää kehittämistyön jatkamista lasten oikeuksien edistämiseksi.

Suomesta on kehittämistyössä mukana tällä hetkellä 19 kuntaa, joista tunnustuksen on saanut Forssa, Hämeenlinna, Jyväskylä, Kirkkonummi, Lahti, Lappeenranta, Lohja, Oulu, Pori, Raasepori, Rovaniemi, Tammela ja Turku. Kittilässä ja Kokkolassa työ käynnistyi vuonna 2018. Keväällä 2019 mallia alkoivat toteuttaa Lempäälä, Nokia, Puumala ja Seinäjoki.

Sivun alkuun

Päivitetty 2.4.2019 | Lähetä palautetta | Tulosta