Olet tässä

Ydinkeskustan valoveistossarjan ensimmäiset osat julkistetaan 13.12.

10.12.2019

Lucian päivänä julkistetaan Kokkolan ydinkeskustassa valoteosten sarja, joka rakentaa valosta olohuoneen joulukuun pimeään kaupunkiin. Kuvanveistäjä Kaija Kontulaisen luomat henkilöhahmot sijoittuvat Tehtaankadun kävelykadulle. Teossarjan kokonaisuus muodostuu yhteensä kuudesta teoksesta, joista kolme julkistetaan 13.12. Loput teokset valmistuvat kaupunkikuvaan juhlavuoden aikana.

Valoteoksissa yhdistyvät paikallisen taiteilijan luova kädenjälki ja pimeän ajan tarve valaista katutila. Toisin sanoen teräslangasta punottu taideteos syttyy valoveistokseksi osuvalla valaistuksella. Teokset asettuvat pysyvästi kävelykadulle tuomaan iloa ja lämpöä pimeään vuodenaikaan. 

Teossarja koostuu arkisista henkilöhahmoista asioillaan, ostoksilla tai viettämässä yhteistä aikaa. Taiteilija on vanginnut heidät ainutkertaiseen hetkeen, liikkeeseen tai ojennukseen. Hahmot ovat rohkeasti ja häpeilemättä ylpeitä olemassaolostaan. Mukana on aimo annos lämmintä huumoria ja leikkimieltä. Tullessaan teokset tuovat kaupunkiytimeen inhimillisyyden monipuolista kirjoa.

Piirroksia kolmiulotteisessa tilassa

Taiteilija Kaija Kontulaisen työt perustuvat lyömättömään piirustustaitoon ja vahvaan muodon tajuun. Veistoksen punomista langasta Kontulainen vertaa piirtämiseen; niinpä teokset voi nähdä piirroksina kolmiulotteisessa tilassa. Tällä hän kyseenalaistaa mielenkiintoisella tavalla perinteisen piirustuksen ja kuvan­veistotaiteen rajoja. Hän on sekä perinteinen kuvanveistäjä että piirtäen veistävä taiteilija, jonka taiteeseen valo tuo uuden ulottuvuuden.

Kenen henkilötarinoita?

Keitä nämä kuusi hahmoa ovat, jää kaupunkilaisten ratkaistavaksi. Teokset sijoittuvat istutusaltaisiin, joiden kasvit tukevat henkilöhahmoa ja hänen tarinaansa. Teossarja istutuksineen muodostaa olohuoneen kävelykadulle. 

Hahmot voi mieltää otokseksi elämästä kotikaupunki Kokkolasta, joka tarvitsee taakseen houkuttavan kertomuksen. Yksittäiset valohahmot tarvitsevat nimet ja henkilötarinat. Lopulliset nimensä valoveistokset saavat kokonaisuuden valmistuttua. Nyt julkistettavat veistokset esittävät polvillaan istuvaa hahmoa, hattupäistä tyttöä ja kyykystä nousevaa henkilöä. Sarja täydentyy ensi vuonna miehen ja pienen pojan, salkkumiehen sekä ostoskassia kantavan rouvan hahmoilla.

Lahjaksi pimeään kaupunkiin

Teossarja ”Olohuone kotikaupungissa” on Kokkolan kaupungin lahja 400-vuotta täyttävän kaupungin asukkaille ja se asettuu kokonaisuudessaan kaupunkitilaan vuonna 2020.

Kaupunkikeskustan valaistustyöryhmä sai 2018 tehtäväkseen kaupallisen keskustan vetovoimaisuuden vahvistamisen pimeän ajan valaistusta kehittämällä. Toimenpiteitä toteutetaan kolmen vuoden aikana, joista nyt on käsillä toinen vuosi.

Ensimmäisen vuoden saldoa ovat valohimmelit ja suuret valopallot. Tänä vuonna työryhmä on tilannut ainutlaatuiset valoteokset tukemaan kaupallisen keskustan ydintä. Kolmannen vuoden teemana on nostaa valolla esiin valikoitujen julkisten rakennusten julkisivuja.

Päivitetty 2.12.2019 | Lähetä palautetta | Tulosta