Du är här

Förberedelser i Karleby stadskärna inför jubileumsåret

11.9.2019

Fredagen den 13 september på Handelns och kulturens natt presenteras det första av sex ljuskonstverk som under jubileumsåret kommer att lysa upp Fabriksgatan i stadskärnan. På hösten och nästa år ändrar utseendet på blombassängerna på Fabriksgatan i och med att de för stora lindarna tas bort och ersätts med unika ljuskonstverk. Man tar itu med ändringen av blombassängerna på Fabriksgatan måndagen den 16 september. 

”Serien av ljuskonstverk är Karlebys födelsedagspresent till stadens invånare”, konstaterar stadsträdgårdsmästare Sini Sangi. ”Det är i vilket fall som helst aktuellt med nya planteringar på Fabriksgatan, och nu kan vi skapa en helt ny kombination av ljuskonst och grönmiljö i stadskärnan som blir mera likt ett vardagsrum.”

Serien av ståltrådsskulpturer har skapats av skulptör Kaija Kontulainen från Kelviå. Materialet i skulpturerna är ståltråd vars lätta väv och flerdimensionalitet framhävs av ljuset.

”Sensitiviteten och luftigheten i Kaijas skulpturer tar sig uttryck på ett ypperligt sätt i centrummiljön”, beskriver museidirektör Kristina Ahmas. ”Skulpturserien återspeglar också den förändring som vår traditionella handelsstad lever i. Stadskärnan formas allt mera till stadsinvånarnas eget utrymme, ett vardagsrum i hemstaden. Konst, omsorgsfullt valda blommor och grönmiljön samt alla ljus som lyser upp det mörka hör väsentligt till detta rum.”

Det första verket av skulpturserien Olohuone kotikaupungissa finns under Handelns och konstens natt på den plats där den senare ska placeras. På fredagen startar också en namntävling: stadsinvånare kan ge namnförslag på seriens första gestalt. Man kan delta i tävlingen på Karleby stads Facebook-sida eller lämna namnförslaget i lådan som finns i Kundtjänst i stadshuset. Namntävlingen pågår till slutet av september.


Mer information: stadstädgårdsmästare Sini Sangi, 044 7809 369, sini.sangi@kokkola.fi

Uppdaterad 11.9.2019 | Skicka respons | Skriv ut