Olet tässä

Ajankohtaista koronaviruksesta

12.3.2020

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos  THL seuraa koronavirustilannetta ajantasaisesti verkkosivullaan (linkki ohessa).

Keski-Pohjanmaalla Soite tiedottaa alueellisesta tilanteesta (linkki ohessa).

Soiten neuvontapuhelin 06 828 7499

Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyskuntayhtymä Soiten neuvontapuhelin koronavirusepäilyillepalvelee päivittäin klo 8-20 numerossa 06 828 7499.

Neuvontapuhelimesta voi kysyä ohjeita, mikäli epäilee koronavirustartuntaa. Mikäli tartunta vaikuttaa todennäköiseltä, numerosta saa saa toimintaohjeet. Numerosta ei anneta yleistä terveysneuvontaa.

STM:n neuvontapuhelin 0295 535 535

STM:n neuvontapuhelin 0295 535 535 on alkuvaiheessa tarkoitettu ensisijaisesti henkilöille, jotka eivät voi hakea tietoa internetistä. Puhelinneuvonta on auki arkipäivisin klo 8-21 ja lauantaisin klo 9-15. Palvelua saa tällä hetkellä suomeksi ja mahdollisuuksien mukaan myös ruotsiksi ja englanniksi. 

Puhelinneuvonnan lisäksi neuvontaa on mahdollista saada myös tekstiviestillä numerossa 050 902 0163. Tekstiviestineuvonta on tarkoitettu henkilöille, jotka eivät esimerkiksi kuulovamman tai muun syyn takia voi käyttää puhelinta.

Puhelinneuvonnasta ei saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa.

THL seuraa tilannetta

Kiinassa käynnistyi alkuvuonna uuden koronaviruksen aiheuttama COVID-19 -tartuntatautiepidemia. Virus aiheuttaa influenssaa muistuttavia hengitystieoireita. Osa tartunnan saaneista voi myös saada keuhkokuumeen. Suurin osa sairastuneista saa kuitenkin vain lieviä oireita. THL seuraa kansainvälistä tilannetta Euroopan tautivirasto ECDC:n ja Maailman terveysjärjestön WHO:n kanssa (linkki)

  • Kansainväliseen liikkuvuuteen ja matkailuun liittyvät tapaukset ovat Suomessa mahdollisia. Mahdollisten tautitapausten nopea tunnistaminen on tärkeää, jotta tehokkailla torjuntatoimilla voidaan vähentää jatkotartuntojen riskiä.
  • Suomen sairaaloissa on hyvä valmius tutkia ja hoitaa koronavirusinfektioita eristysolosuhteissa.
  • Tarkista ulkoministeriön verkkosivuilta uusimmat matkustustiedotteet (linkki ohessa) Sivuilla on tärkeää tietoa matkustamisesta ja ohjeet matkustusilmoituksen tekemiseen.
  • Tietoa taudista ja vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin löydät THL:n verkkosivulta (linkit ohessa).


Sivun tiedot on päivitetty 12.3.2020. Päivitetty 13.3. Soiten neuvontapuhelin on auki klo 8-20. Päivitetty 17.3. Lisätty Soiten henkisen ensiavun puhelinnumero.

Sivun alkuun

Päivitetty 17.3.2020 | Lähetä palautetta | Tulosta