Olet tässä

Yritystukia koronaepidemian vaikutusten lievittämiseen

2.4.2020

Nopeasti muuttunut tilanne on muuttanut usean toimialan toimintaedellytyksiä. Vielä on haastavaa arvioida kuinka pitkiä ja pysyviä vaikutukset ovat, mutta selvää on, että ne ovat mittavia. 

Tuki yksinyrittäjille kanavoidaan kuntien kautta

Perjantaina 27.3 maan hallitus on päättänyt yksinyrittäjille suunnattavasta 2000 € tuesta täydentämään jo aiemmin päätettyjä yritystukia. Tuki kanavoidaan kuntien kautta. Mikäli yrityksellä on verovelkoja tai se on ollut maksuvaikeuksissa jo ennen koronaepidemian alkua, tukea ei voida myöntää. Hallituksen päätös ja ohjeistus tuesta saadaan pääsiäiseen mennessä. Kokkolan kaupunki toteuttaa tukihakemusten käsittelyn yhteistyössä Kokkolanseudun Kehitys Oy KOSEKin kanssa. Asiasta tiedotetaan lisää ohjeistuksen valmistuttua. 

Yrityksille suunnatut maksujoustot

Kaupunki- ja konsernikehitysjaoston linjasi, että kaupungin omistamien tilojen huhti-toukokuun vuokrille voidaan myöntää lykkäystä. Pääsääntöisesti lykkäystä myönnetään siten että vuokrat maksetaan ajan tasalle vuoden 2020 kuluessa. Vuokralaisten tulee sopia erikseen joko Kokkolan kaupungin tai kiinteistön omistavan tytäryhtiön kanssa. Linjaus koskee ainoastaan kaupunkikonsernin omistamia kiinteistöjä.

Vuokralaisen kanssa tehdään maksusuunnitelma aina, kun maksuaikaa myönnetään yli 2 kk. Kaupunki myöntää maksuaikaa enintään 12 kuukautta. Ensisijainen tavoite on, että maksut olisivat ajan tasalla vuoden 2020 lopussa.

Kaupunki suosittelee tytäryhtiöidensä käyvän avointa vuoropuhelua niiden omissa vuokratiloissa toimivien asiakkaiden kanssa mahdollisista vuokrajärjestelyistä. On erityisen tärkeää, että myös kaupunkikonsernin yhtiöiden ja yhteisöjen tiloissa toimivien yritysten ja yrittäjien toimintaa pyritään auttamaan joustavilla järjestelyillä.

Kokkolan Vesi ja Kokkolan Energia Oy voivat myöntää laskuilleen tarvittaessa pidemmän maksuajan, mikäli asiakkaalla ei ole aiempia maksuhäiriöitä ja tämä ottaa asiasta yhteyttä hyvissä ajoin ennen alkuperäisen laskun eräpäivää.

Kokkola mukana kuntien yhteisessä robottiautomaatiohankkeessa

Yksitoista kaupunkia ja kuntaa yhdistää voimansa uudessa tietotyön robottiautomaatiota suunnittelevassa ja pilotoivassa Kunnille robotteja -hankkeessa (Kurob). Maaliskuussa käynnistynyt hanke saa rahoitusta valtiovarainministeriön digitalisaation kannustinhankkeesta.

Hankkeessa mukana ovat Jyväskylän, Hämeenlinnan, Kokkolan, Nokian, Riihimäen ja Ylöjärven kaupungit sekä Asikkalan, Janakkalan, Hollolan, Pirkkalan ja Uuraisten kunnat.

Kurob-hankkeessa rakennetaan kuntien digitalisaation edistämiseen tähtäävä vaikuttavan yhteistyön verkostomainen toimintamalli. Sen tavoitteena on uudistaa mukana olevien kuntien työkulttuuria, toimintatapoja ja prosesseja hyödyntäen ohjelmistorobotiikkaa käytännön työtehtävissä. Lisäksi hankkeessa tuetaan digitaalista muutosjohtamista kuntasektorilla ja edistetään digitalisaatiota ja tietotyön automatisoitumista valmentamalla kuntien esimiehiä. Tietotyön automaatiolla voidaan myös edistää tiedolla johtamista parantamalla tietojohtamisen perustana olevan datan laatua.

Päivitetty 2.4.2020 | Lähetä palautetta | Tulosta