Olet tässä

Tehtaankadun teräslankaveistokset ja istutukset kertovat tarinoita Kokkolasta

15.6.2020

Tehtaankadun ”Olohuone kotikaupungissa” muodostuu kälviäläisen kuvanveistäjä Kaija Kontulaisen uniikeista teräslankaveistoksista, jotka korostavat kokkolalaisten yhteistä oleskelualuetta ympäri vuoden. Pimeällä kaudella veistokset toimivat valoelementteinä täydentäen keskustan kausivalaistusta. Kesällä 2020 valmistuva veistosten ja niitä ympäröivien kasvien kokonaisuus kertoo tarinoita Kokkolasta ja elämästä 400-vuotiaassa merenrantakaupungissa.

Veistosten ja istutusten vuoropuhelu on tarkkaan mietitty. Suunnitteluvaiheessa on otettu huomioon kaikki aistit: kasvien värit, muodot, tuoksut ja maku on valittu kertomaan ja vahvistamaan veistosten herättämiä mielikuvia.

Metsän tunnelmaa

Tehtaankadun varrella tulee olemaan yhteensä kuusi veistosten ja istutusten muodostamaa kohdetta. Länsipuiston suunnalta tultaessa ensimmäinen kohde kirjaston edustalla vie suomalaisen metsämaiseman tunnelmiin. Veistoksen herkkä, polvistunut nainen on kuin metsäkylvystä nauttiva kulkija varjoisassa suomalaisessa metsämaisemassa. Altaan istutuksiin on valittu metsäkasvillisuutta matkivia kasveja, joiden lomassa on lahopuuta ja hyönteishotelli. Istutuksen värit ovat hillityt – kaikki on herkkää, haurasta ja hentoa.

Rohkeasti kohti tulevaisuutta

Toisen kohteen tunnelma on vahva ja latautunut. Kyykistynyt veistoshahmo on rohkeasti uudistuvan Kokkolan symboli voimakkaiden värien ja uusien kasvikokeilujen keskellä. Rohkeus näkyy intensiivisissä väreissä, isoissa muodoissa – tämä kokonaisuus on hullutteleva, näkyvä ja räiskyvä.
Isokadun nurkalla, kirjaston edessä seisoo lierihattuun pukeutunut nuori, joka katsoo tulevaisuuteen keskellä niittymäistä, monilajista kasvien kirjoa. Kasvit ovat korkeahkoja, heiluvia, keveitä. Joukossa on myös hyönteiskasveja. Kokonaisuus juhlistaa luonnon monimuotoisuutta.

Elämää kauppakaupungissa

Isokadun kulman rinteeseen, kauppakaupungin keskelle, on pysähtynyt vahva, tukevasti jaloillaan seisova kauppias. Tällä liikemiehellä on ympärillään vahvoja ja selkeitä muotoja, runsaasti vihreyttä ja ympäri vuoden kukoistavia havuja.

Lapsiystävällinen Kokkola 

Kauppakeskus Chydenian ovien edustalla olevassa kokonaisuudessa näkyy tulevaisuus. Lapsiystävällinen Kokkola ympäröi leikkisänä ja värikkäänä teräslankaveistosta, jossa isä ja lapsi ovat pysähtyneet nauttimaan hetkestä. Istutukseen on valittu aurinkoisia ja lapsenmielisiä kasveja, joista osa on syötäviä. Kokonaisuus huokuu lapsen kesää tuoksuineen, makuineen ja tunnelmineen.

Hetki aikaa itselle

Kuudes hahmo on istahtanut ostosmatkallaan lähelle Ristirannankadun risteystä. Kivijalkakauppaan suuntaava seniori nauttii tuoksuista ja tunnelmasta perinteikkäiden, kauniiden istutuksien äärellä. Kasveiksi on valittu tuoksuvia ruusuja ja pioneja lempeissä väreissä. 

Päivitetty 15.6.2020 | Lähetä palautetta | Tulosta