Olet tässä

Kaupunginvaltuuston kokouksessa nousivat esille juhlavuoden helmet

9.9.2020

Kokkolan kaupunginvaltuusto kokoontui kaupungin perustamisen 400-vuotispäivänä maanantaina 7.9. Kokkolasalissa. Yleisöllä oli mahdollisuus seurata kokousta suorana lähetyksenä, vaikka saliin ei kokoontumisrajoitusten vuoksi ollutkaan pääsyä.

Ennen varsinaisen kokouksen alkua kuultiin Tasavallan presidentti Sauli Niinistön tervehdys, jonka luki kaupunginvaltuuston 1. varapuheenjohtaja Bjarne Kallis. Tervehdyksensä olivat lähettäneet myös Ruotsin suurlähetystö, elinkeinoministeri Mika Lintilä ja oikeusministeri Anna-Maja Henriksson. Valtuutettu Stefan
Anderson luki otteita kaupungin perustamisasiakirjasta. Kokous päättyi kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Tiina Isotaluksen puheeseen.

Kaupunkiympäristön juhlavuosikohteet

Valtuusto kuuli ja merkitsi tiedoksi kaupunkiympäristön juhlavuonna toteuttamat hankkeet, jotka esitteli kaupunginpuutarhuri Sini Sangi. Juhlavuoden investointikohteita on toteutettu vuosien 2019 ja 2020 aikana. Kohteita ovat muun muassa Kokkolan valaistussuunnitelman mukaiset kohteet Suntin varrella, keskustan teemalliset kukkaistutukset altaineen, Tehtaankadun valoveistokset, Suntin pohjapato, Meripuiston uudistaminen, Suntin kosteikkoaltaan rakentaminen, Chydeniuksen koulu, leirintäalueen ja Meripuiston uoman kunnostaminen ja Punaisen sillan peruskorjaus. Lisäksi erillisellä Kokkola400 infran investointimäärärahalla toteutettiin Rantakadun uusitun osan kalustaminen, Suntin valaistusta sekä Härnösandinkadun hulevesiuoma ja uusi Pususilta. Lisäksi panostettiin kaupunkikuvan kaunistamiseen istutuksilla ja kaupunkiniittyjen perustamisella.

Kokkola400-luonnonsuojelualue kaupungin lähimetsiin

Juhlavuoden kunniaksi perustettiin yhteensä 40 hehtaarin luonnonsuojelualueet kaupungin omistamiin lähimetsiin Nisulanpotin ympäristöön (n. 12,5 ha), Kandelinskatan alueelle (10 ha) sekä Trullevin Pirunpellon alueelle (n. 20,4 ha). Kaupunginvaltuusto päätti 7.9. kokouksessaan, että kaupunki hakee alueille luonnonsuojelulain mukaista rauhoitusta. Rauhoituspäätökset tuodaan kaupunginhallituksen hyväksyttäväksi juhlavuoden aikana.

Lapsiystävällinen Kokkola sai Unicefin tunnustuksen

Kokkolan kaupunki hakeutui vuonna 2017 mukaan UNICEFin Lapsiystävällinen kunta –kehittämistyöhön. Lapsiystävällisyyden kehittäminen kirjattiin kaupungin strategiaan, sivistystoimen sekä varhaiskasvatus- ja opetuspalveluiden kehittämissuunnitelmiin, samoin kuin osallisuusohjelmaan. Lisäksi lapsiystävällisyyden edistäminen nostettiin kaupungin hyvinvointisuunnitelmaan ja alueelliseen lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelmaan. Sivistystoimen kehittämissuunnitelman tavoitteeksi asetettiin, että Kokkola saisi Lapsiystävällinen kunta –tunnustuksen juhlavuonna 2020.

Lapsiystävällinen kunta –tunnustuksen pohjana on kaksivuotinen kehittämistyö toimintasuunnitelmineen ja arviointeineen. Kokkola valitsi kehittämiskokonaisuuksikseen

  • lasten ja nuorten osallisuuden ja kuulemisen edistämisen sekä osallisuuden kokemisen lisäämisen
  • lasten ja nuorten avoimeen harrastustoimintaan osallistumisen ja harrastajayhteisöihin liittymisen lisäämisen
  • lasten oikeuksista kouluttamisen ja tiedottamisen

Suomen UNICEF on päättänyt myöntää Kokkolan kaupungille Lapsiystävällinen kunta –tunnustuksen. Suomen UNICEF kiittää Kokkolaa tahtotilasta ja aktiivisuudesta, ja toteaa kaupungin onnistuneen tavoitteiden toteuttamisessa. Suomen UNICEF kannustaa Kokkolaa jatkamaan edelleen systemaattista, koko kuntaa sitouttavaa työtä kehittämistyön toimeenpanemiseksi ja arvioimiseksi, varmistamaan toiminnoissa ja päätöksenteossa erityisesti haavoittuvassa asemassa olevien lasten oikeuksien yhdenvertaisen toteutumisen sekä varmistamaan, että toimenpiteet kohdistuvat eri ikäisiin lapsiin ja nuoriin koko Kokkolan alueella, alueiden erityispiirteet huomioiden.  Kaupunginvaltuusto päätti merkitä asian tiedoksi, ja edellyttää koko kaupunkiorganisaatiota huomioimaan lapsi- ja nuorisoystävällisyyden ja lapsen oikeudet kaupunkistrategian mukaisesti päätöksenteossa ja toiminnassa.

Suomen laajin kansallinen kaupunkipuisto Kokkolaan

Kaupunginvaltuusto päätti juhlakokouksessaan merkitä tiedoksi Kokkolan kansallisen kaupunkipuiston perustamispäätöksen. Ympäristöneuvos Jukka-Pekka Flander toi Ympäristöministeriön terveiset kokoukseen. Kokkolan kansallinen kaupunkipuisto juhlistaa 400-vuotiaan kaupungin tarinaa, maankohoamisrannikon monimuotoista meriluontoa ja merellistä kulttuuriperintöä sekä pitkää puurakentamisen perinnettä. Kokkolan kansallinen kaupunkipuisto on Suomen laajin kaupunkipuisto, jonka lähes 20 000 hehtaarin pinta-ala käsittää alueita ydinkeskustasta, Hakalahdesta, Halkokarilta, Mustakarilta, Hollihaasta, Mäntykankaalta, Neristanista, Tullimäeltä ja Pikiruukista, Sannanrannan ja Elban alueelta, Morsiussaaresta sekä alueita Luodon ja Kokkolan saaristosta. 

Sivun alkuun

Päivitetty 9.9.2020 | Lähetä palautetta | Tulosta