Du är här

 Ståltrådsskulpturerna och planteringarna på Fabriksgatan berättar om Karleby

15.6.2020

”Vardagsrummet i hemstaden” på Fabriksgatan består av unika ståltrådsskulpturer av Kaija Kontulainen från Kelviå. De ger liv åt Karlebybornas gemensamma vistelseområde året om. Under den mörka årstiden är skulpturerna belysta och kompletterar säsongbelysningen i centrum. Helheten blir färdig sommaren 2020 och växterna runt skulpturerna berättar historier om Karleby och om livet i den 400-åriga kuststaden.

Dialogen mellan skulpturerna och planteringarna är noga övervägd. I planeringen beaktades alla sinnena: växternas färger, former, dofter och smaker har valts för att de ska förstärka de intryck som skulpturerna ger.

På Fabriksgatan kommer det att finnas sex helheter som består av en skulptur och tillhörande planteringar. När man närmar sig från Västra parkens riktning för det första objektet tankarna till det finska skogslandskapet. Skulpturens sköra knäböjda kvinna är som en vandrare som njuter i en skuggig finsk skog. I planteringsbassängen har det valts växter som efterliknar skogsväxtlighet och bland dem finns murket trä och ett insekthotell. Planteringens färger är dämpade – allt är ömtåligt, skört och spätt. 

Följande objekt har en stark och laddad stämning. Skulpturens figur har böjt sig ned bland starka färger och nya växtexperiment och symboliserar Karleby som förnyas djärvt. Modet syns i de intensive färgerna och de stora formerna – denna helhet är upprymd, uppseendeväckande och färgsprakande. 

Vid hörnet av Storgatan, framför biblioteket, står en ung person i slokhatt som blickar ut i framtiden mitt i en mångfald av växter som för tankarna till en äng. Växterna är rätt höga, vajande och lätta. Bland dem finns också växter som lockar till sig insekter. Helheten är en hyllning till naturens mångfald. 

I sluttningen nedan om Storgatan, mitt i handelsstaden, har en stark, stadigt stående figur stannat upp. Denna affärsman är omgiven av starka och tydliga former, riklig grönska och barrväxter som frodas året om. 

Den helhet som står framför ingången till köpcentret Chydenia gestaltar framtiden. Det barnvänliga Karleby är lekfullt och färgglatt och omger en ståltrådsskulptur där en far med sitt barn har stannat upp för att njuta en stund. Här har man valt soliga och naivistiska växter och en del av dem är ätbara. Helheten andas barnets sommar och dess dofter, smaker och stämning. 

Den sjätte gestalten har satt sig nära korsningen med Ristrandsgatan på sin inköpsresa. Senioren är på väg till en lokal butik och njuter av doften och stämningen invid de traditionella och vackra planteringarna. Här har man valt doftande rosor och pioner i mjuka färger.

Uppdaterad 15.6.2020 | Skicka respons | Skriv ut