Du är här
De ovan nämnda reaktionerna är vanliga efter en uppskakande olycka. Reaktionerna avtar med tiden och det är möjligt att komma över även en chockerande upplevelse. Prata om dina känslor, det hjälper att gråta. Kom ihåg att äta och dricka tillräckligt med vatten. Motion hjälper ofta mot sömnsvårigheter. Var inte ensam! Sök och ta emot hjälp. Fortsätt med dina vardagliga rutiner. Det är möjligt att reaktionerna på en kris man upplevt kommer med fördröjning och att reaktionerna uteblir till en början. Det lönar sig att söka professionell hjälp också för försenade reaktioner. Alla reagerar inte på kriser på samma sätt, för vissa blir det inte starka reaktioner. Alla bearbetar krisen på sitt eget sätt.
Observera att en fastighetsförsäkring ersätter skador i byggnadens konstruktioner. En hem‐ eller brandförsäkring ersätter lös egendom.
En brand är ofta en chockerande upplevelse. Både offret, den närstående, räddarna och ögonvittnen kan behöva psykiskt stöd efter en olycka. Det lönar sig att söka utomstående hjälp. Den psykiska eftervården hjälper dig att behandla de reaktioner och lidande som olyckan orsakat, underlättar ångest och förebygger senare stressymptom.
Du får kontakt med social- och krisjouren vid behov genom att ringa 044 7809 173 (Mellersta Österbotten), 06 325 2347 (Österbotten) eller 112.
Röda korsets larmgrupp stöder finländare med materiell och mental förstahjälpen under de första dygnen efter en olycka eller annan specialsituation. Gruppen är en del av Frivilliga räddningstjänstens
organisation och larmsystem. Även diakonins personal vid församlingen hjälper personer i akuta nödsituationer.
Upplysningar: Röda korset https://www.rodakorset.fi/sok-stod-och-hjalp, Evangelisk‐lutherska kyrkan i Finland https://evl.fi/stod-och-hjalp.