Olet tässä

Joulutiedote

18.12.2015

Joulun aikana hiljennytään ja rauhoitutaan viettämään aikaa lähimmäisten kanssa. Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren alueen pelastuslaitos kannustaa ihmisiä erityiseen varovaisuuteen myös vuoden viimeisinä viikkoina, sillä joulunaikaan tulipalojen riski kasvaa.

Jouluun liittyen pelastuslaitoksella on muutama joululahjatoive:

 1. Tarkista palovaroittimien toiminta. Suurin osa tulipaloista on seurausta ihmisen toiminnasta, ja täten ne ovat myös pienillä teoilla ehkäistävissä. Palovaroitin havaitsee tulipalon tehokkaasti ja varhaisessa vaiheessa, jolloin sammuttaminen tai pelastautuminen on helpompaa.
 1. Ole varovainen kynttilöitä polttaessasi. Kynttilät luovat tunnelmaa, mutta muista kuitenkin, että kynttilän liekki on elävä tuli, joka vaatii aina valvovat silmät. Kynttilöitä poltettaessa on lisäksi muistettaava:
  • sammuta kynttilät aina kun poistut huoneestasi,
  • hyvä, palamaton ja tukeva kynttilänjalka,
  • sijoita kynttilät turvallisesti, ei verhojen tai muiden helposti syttyvien lähelle,
  • jätä kynttilöiden väliin riittävästi tilaa, esim. tuikut 5 cm:n etäisyydelle toisistaan,
  • pidä tikut ja tuikut pois lasten ulottuvilta,
  • pidä alkusammutusvälineet saatavilla, ja
  • ole varovainen myös ulkotulien kanssa.


 1. Anna turvallisuutta lahjaksi. Kaikki palovaroittimet eivät ole enää tylsän valkoisia, eikä kaikkia sammutuspeitteitä ole pakattu kirkuvanpunaisiin pakkauksiin. Jopa jauhesammuttimia myydään kaikissa sateenkaaren väreissä. Varmista myös, että muistat ja osaat käyttää niitä kun tarve vaatii. Suomalaisten kodeissa syttyy noin tuhat liesipaloa joka vuosi - olisiko tänä vuonna hyvä ostaa isovanhemmille liesivahti?


 1. Jos nautit alkoholia, nauti vain kohtuudella. Alkoholin käyttö on merkittävä riski paloturvallisuudelle, ja päihteiden käyttö onkin osallisena jopa noin 70 prosentissa palokuolemia. Anna varsinkin lapselle raitis joulu.


 1. Muista läheiset, erityisesti vanhukset. Kotitapaturmien määrää voi vähentää paljon sillä, että tarkistaa kodin turvallisuuden perusasiat tarkistuslistan avulla. Esimerkiksi palovaroittimen pariston vaihto voi olla vanhukselle ylitsepääsemättömän hankalaa, mutta sinulle vain viiden minuutin askare. Pelastuslaitos haastaakin käymään turvallisuuden tarkistuslistan läpi tutun ikäihmisen kanssa: http://www.spek.fi/loader.aspx?id=ec05dc23-5191-448e-9d13-9735d9d04354


Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren alueen pelastuslaitos toivottaa kaikille rauhaisaa ja turvallista joulua!

Joulukortti


Päivitetty 20.12.2015 | Lähetä palautetta | Tulosta