Olet tässä

Vietä juhannusta turvallisesti

21.6.2016

Keskikesän juhlaa vietettäessä on hyvä pitää turvallisuusasiat mielessä ja huolehtia itsestä ja läheisistä. Niin liikenteessä, vesien äärellä kuin tulen käytössäkin on tärkeää olla huolellinen. Alkoholia kannattaa käyttää vain kohtuudella. Alkoholi on suurin yksittäinen tekijä onnettomuuksien, väkivallan ja tapaturmien taustalla.


Hyvä renki, huono isäntä

Kokko kuuluu monien juhannusperinteisiin. Muistathan, että avotulen tekoon tarvitaan aina maanomistajan lupa. Tulen sytyttäjä on velvollinen varautumaan alkusammutukseen ja on vastuussa mahdollisista vahingoista. Avotulta ei saa sytyttää, jos metsä- tai muun palon vaara on ilmeinen. Ilmatieteen laitoksen sivuilta voi tarkistaa metsä- ja ruohikkopalon sekä kovan tuulen varoitukset. Pelastuslaitokselle ei tarvitse tehdä ilmoitusta yksityisistä juhannuskokoista. Kokosta ja muusta avotulesta ei saa aiheutua vaaraa eikä savuhaittoja. Pelastusviranomaisella on oikeus kieltää kokon poltto, jos siitä aiheutuu vaaraa.

Kokon alustan on oltava palamaton ja syttyvä kasvillisuus tulee poistaa riittävän laajalta alueelta. Turvallisia paikkoja ovat esim. kallio, hiekkaranta tai vedessä oleva lautta. Kastele kokon ympäristö huolellisesti. Ota huomioon tuulen suunta ja voimakkuus ennen kokon sytyttämistä. Valvo kokkoa ja ympäristöä koko polton ajan. Pidä kännykkä lähellä, palokunnan saa hätätilanteessa paikalle hätänumerosta 112. Sammuta palojätteet lopuksi vedellä, sillä tuhka voi pysyä kuumana jopa vuorokausia.


Sauna lämpimäksi ja grilli kuumaksi

Juhannuksena saunotaan usein pitkän kaavan mukaan. Ympäri vuorokauden saunaa ei kuitenkaan tule lämmittää. Sauna voi ylikuumentua ja lämpötila rakenteissa nousta vaarallisen korkeaksi. Lämmittämisessä kannattaa pitää välillä taukoa, jotta saunasta voi nauttia ensi juhannuksenakin. Myöskään takkaa tai muuta tulisijaa ei kannata lämmittää liikaa kerralla, jottei hormi vaurioidu ja kuumuus sytytä rakenteita palamaan. Kuuman kiukaan ja vesipadan läheisyydessä tulee jokaisen olla varovainen, jotta ikäviltä palovammoilta vältyttäisiin.

Grillatessa varmista, ettei grillin lähellä tai yläpuolella ole mitään syttyvää. Sijoita grilli tukevalle, palamattomalle alustalle ja suojaan tuulelta. Älä jätä kuumaa grilliä ilman valvontaa. Huolehdi, että lapset ja lemmikit pysyvät riittävän kaukana kuumasta grillistä, sytytysnesteistä ja tulentekovälineistä. Varaa grillin viereen sammutuspeite. Rasvapaloa ei saa sammuttaa vedellä, oikea sammutustapa on palon tukahduttaminen. Ennen kaasugrillin käyttöä tarkista kaasuletkun ja paineenalentajan kunto. Sulje pullon venttiili, kun et grillaa. Älä koskaan kaada jäähtymätöntä tuhkaa luontoon tai roskikseen. Tuhkan jäähtyminen voi kestää yli vuorokauden. Kannellinen metalliastia on turvallinen säilytyspaikka tuhkalle.


Toimi viisaasti vesillä

Turvalliseen juhannuksen viettoon kuuluu myös vastuullisuus vesillä. Sääolosuhteet on huomioitava ennen vesille lähtöä ja pelastusliivit tulee laittaa aina veneillessä ylle. Vene ja sen varusteet kannattaa pitää hyvässä kunnossa. Alkoholi liittyy usein hukkumiskuolemiin, joten vesillä liikuttaessa tulee pysytellä vesilinjalla.

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton tilastojen mukaan tänä vuonna on hukkunut 25 henkeä. Vuosittain yli 100 suomalaista hukkuu. Eniten hukkumisia tapahtuu kesäkuukausina. Viime vuoden touko-elokuussa hukkui 70 ihmistä.

Älä yliarvioi omaa uimataitoasi. Ui rannan suuntaisesti ja niin, että jalat ulottuvat pohjaan. Älä koskaan hyppää tuntemattomaan veteen, varmista ensin, ettei pinnan alla piile vaaroja. Lapsia tulee vahtia veden äärellä erityisen huolellisesti. Heitä ei saa päästää keskenään uimaan, toinen lapsi ei voi koskaan vastata toisen lapsen turvallisuudesta. Valvo pientä lasta käden mitan päässä ja niin, että lapsi jää aikuisen ja rannan väliin.

 

Aja varovasti

Varaa riittävästi aikaa matkan tekoon. Jätä kiire ja stressi. Ennakoi liikennetilanne seuraamalla liikennetiedotteita ennen matkalle lähtöä, esim. www.liikennevirasto.fi. Huolehdi, että sekä auto että kuljettaja ovat kunnossa. Älä aja väsyneenä. Väsynyt kuljettaja reagoi hitaammin, havainnoi liikennettä huonommin ja ottaa turhia riskejä helpommin kuin virkeä kuski. Alkoholin vaikutuksen alaista henkilöä ei tule koskaan päästää auton rattiin. Liikenneturvan sivuilta löytyy vinkkejä kesäliikenteeseen www.liikenneturva.fi.

Varmistathan, että palovaroittimet toimivat kaikissa tiloissa, joissa yövytään. Myös ensiaputarvikkeiden tilanne kannattaa tarkistaa: löytyyhän ainakin desinfiointiainetta haavojen puhdistamiseen, laastaria ja sidetarpeita, särky- ja kuumelääkettä, kyypakkaus sekä punkkipihdit?

Hätätilanteissa on tärkeää tietää tarkka sijaintinsa. Hätäkeskuslaitos suosittelee lataamaan 112 Suomi -sovelluksen. Latauslinkit löydät täältä: www.digia.com/112suomi.


Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren alueen pelastuslaitos toivottaa kaikille turvallista kesää!


Lisätietoja;
Joni Kontio
palomestari
p. 0400-568595


Sivun alkuun

Päivitetty 22.6.2016 | Lähetä palautetta | Tulosta