Olet tässä


Pelastuslaitos muistuttaa uuden vuoden juhlintaan liittyen

30.12.2019

Vuoden vaihteeseen liittyy erityisiä turvallisuusriskejä, joiden huomioiminen ennakkoon edesauttaa turvallista juhlintaa vuoden vaihteessa. Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren alueen pelastuslaitos pyytää alueen asukkaita huolellisuuteen iloisessa uuden vuoden juhlinnassa.


Ilotulitteiden myynti

Ilotulitteiden vähittäismyynti on sallittua perjantaista 27.12.2018 alkaen. Pelastuslaitos valvoo ilotulitteiden myyntiä ja tilapäistä varastointia myymälöiden yhteydessä. Myynnin ja varastoinnin tulee tapahtua lainsäädännön ja varastoinnista pelastusviranomaisen antaman päätöksen mukaisesti. Myyjällä on muun muassa oltava kirjallinen ohje, miten menetellään viallisten tai käyttämättä jääneiden ilotulitteiden kanssa. Vuoden vaihteen jälkeen tulee kuluttajalle järjestää mahdollisuus palauttaa viallinen tuote myyntipisteeseen tai erikseen ilmoitettuun paikkaan.


Ilotulitteiden käyttö

Ilotulitteiden virheellisestä käytöstä saattaa aiheutua vakavia henkilö- tai omaisuusvahinkoja käyttäjälle itselleen tai ulkopuolisille. Ilotulitteiden käytössä tulee huomioida:

  • Ilotulitteita saa käyttää uudenvuodenyönä klo 18–02.
  • Ilotulitteiden myyminen ja luovuttaminen alle 18-vuotiaille sekä päihtyneille on kiellettyä.
  • Lue ostamasi tuotteen mukana tulevat käyttöohjeet hyvissä ajoin ennen käyttöä ja noudata niitä. Kiinnitä erityistä huomiota rakettien suuntaamiseen turvalliseen suuntaan ja ilotulitteiden sytytystapaan. Poistu ohjeiden mukaisesti sytyttämäsi tuotteen luota turvalliselle etäisyydelle.
  • Ilotulitteita saa käyttää ainoastaan ulkona ja aukealla paikalla.
  • Käyttöpaikka tulee valita siten, ettei se aiheuta vaaraa ihmisille, eläimille, rakennuksille tai muulle omaisuudelle.
  • Ilotulitteiden käyttäminen sisätiloissa, parvekkeelta tai väkijoukossa on ehdottomasti kiellettyä.
  • Älä muuntele tai yhdistele millään tavalla kaupasta saatavia tuotteita. Vakavimmat onnettomuudet aiheutuvat yleensä omatekoisista tuotteista.
  • Ilotulitteita on käytettävä suojalaseja ja sytytettäessä on hyvä käyttää sytytyspuikkoa.


Kynttilät ja ulkotulet

Pelastuslaitos toivoo varovaisuutta kynttilöiden ja ulkotulien käyttöön. Älä jätä kynttilöitä valvomatta tai liian lähelle syttyvää materiaalia, kuten verhoja tai joulukoristeita. Suojele lapsia ja lemmikkejä tulelle altistumiselta, älä jätä heitä yksin tulen tai tulentekovälineiden kanssa. Ulkotulet tulee sijoittaa turvalliselle etäisyydelle kulkuteistä ja rakennuksista. Asettele ulkotulet tukevasti palamattomalle alustalle tai telineeseen. Ulkotulia ei saa koskaan polttaa sisällä, parvekkeella, kuistilla tai katoksen alla.


Pelastuslaitos toivottaa turvallista uutta vuotta 2020!


Sivun alkuun

Päivitetty 30.12.2019 | Lähetä palautetta | Tulosta