Olet tässä

Sisäministeriö suosittaa kiinteistöjen nuohouksen siirtämistä myöhemmäksi koronavirustilanteen aikana

1.4.2020

Sisäministeriö suosittaa kiinteistöjen nuohouksen siirtämistä myöhempään ajankohtaan, ellei nuohouksen tekeminen ole välttämätöntä. Suositus arvioida välitöntä nuohoustarvetta on kohdistettu rakennusten omistajille ja haltijoille, joille on pelastuslaissa (379/2011) säädetty velvoite huolehtia tulisijojen ja savuhormien säännöllisestä nuohouksesta.

Valtioneuvosto on linjannut, että riskiryhmiä ja kaikkia yli 70-vuotiaita koskee velvoite pysyä kotona ja välttää lähikontakteja. Sosiaalisten lähikontaktien vähentäminen minimiin ja suositus pysyä kotona koskee koko väestöä. Tämän suosituksen tavoitteena on tukea tätä valtioneuvoston linjauksen toteutumista.

Tulisijojen ja savuhormien nuohous on pääosin asuinrakennuksiin tarjottavaa kuluttajapalvelua. Tartuntariskin minimoimiseksi rakennuksen nuohous on hyvä siirtää myöhempään ajankohtaan, jos se on mahdollista. Nuohouskäynnin tarve on hyvä arvioida ennen nuohouksen tilaamista, esimerkiksi puhelimitse nuohoojan kanssa. Samalla on hyvä sopia mahdollisista erityisjärjestelyistä nuohouksen toteuttamisessa.

Nuohouskäynti on välttämätön, jos tulisija tai hormi ei vedä tai toimi muutoin kunnolla. Tämä voi ilmetä esimerkiksi voimakkaana savun hajuna sisällä aiheuttaen häkävaaran. Jos tulisijan tai savuhormin ympärillä olevat rakenteet kuumenevat normaalista poikkeavasti tai käytössä olevaan tulisijaan tai savuhormiin ilmestyy näkyviä vaurioita, on nämä syytä tarkastuttaa ja tulisijan käyttö lopettaa välittömästi. Nokipalosta soitetaan hätäkeskukseen.

Nuohousalan Keskusliitto on 17. maaliskuuta 2020 linjannut nuohousyritysten toimintaa koronaviruksen aikana. Nuohousalan Keskusliitto on kehottanut nuohousyritystä tarkastamaan asiakkaan tilanne aina etukäteen riskiryhmien, iäkkäiden asiakkaiden tai mahdollisten karanteenien varalta. Jos nuohouksen tekeminen on välttämätöntä, nuohoojan ja asiakkaan tulee sopia erityisjärjestelyistä nuohouksen turvallisesta suorittamisesta. Nuohoojia on ohjeistettu muun muassa tehostetusta hygieniasta ja siitä, miten välttää lähikontakteja toiminnassa.

Suositus on väliaikainen ja se on voimassa poikkeusolojen ajan eli voimassa olevien päätösten mukaisesti 13.5.2020 asti. Poikkeustilarajoitusten purkamisen jälkeen pelastuslaitokset valvovat nuohousvelvoitteet toteutumista normaaliin tapaan.

Rakennuksen nuohousajankohtaa suunnitellessa on hyvä huomioida, että lämmityskauden alku syksyllä on nuohouspalvelujen sesonkiaikaa. Tällöin nuohoojan saamista voi joutua jonottamaan. Nuohoojat palvelevat asiakkaitaan kuitenkin ympäri vuoden.

Sivun alkuun

Päivitetty 2.4.2020 | Lähetä palautetta | Tulosta