Olet tässä
Turvaopas on pelastuslaitosten kumppanuusverkoston tekemä opas. Tässä otteita mitä turvaopas tarjoaa.
Oma koti on yllättävän vaarallinen paikka. Kaksi kolmesta tapaturmasta sattuu kotioloissa tai vapaa-aikana. Liikenneonnettomuuksissa kuolee vuosittain noin 400 henkilöä. Myös hukkumistilastot näyttävät pahalta. Suurin hukkumisen aiheuttama tekijä on alkoholi; uinti ja alkoholi eivät sovi yhteen.
Pelastustoimen alueella toimii vaarallisten kemikaalien käsittelylaitoksia. Vaarallisia aineita myös kuljetetaan sekä maanteitse että rautateitse. Mahdollisissa onnettomuustilanteissa pelastuslaitos varoittaa alueella asuvia ja liikkuvia kansalaisia, tarjoaa suojautumisohjeet sekä tarvittaessa huolehtii väestön evakuoinnista.
Oletko miettinyt, miten tulet toimeen, jos sähköä ei ole saatavissa vuorokauteen, jos kaukolämpö ei toimi tai puhdasta juomavettä ei tule? Mistä saat ruokaa, jos lumimyrsky tai tulva saartaa kotisi? Tästä oppaasta löydät ohjeita, miten varautua kodin yllättävien häiriötilanteiden tai luonnononnettomuuksien varalta.
Opas tarjoaa tietoa ja ohjeita myös äärimmäisten poikkeusolojen varalle. Väestönsuojelu on ihmisten ja omaisuuden suojaamista ja pelastamista poikkeusoloissa. Pelastuslaitokselta saat tarvittaessa tiedon, miten löydät väestönsuojasi tai ohjeet tilapäisen suojan kunnostamiseen.
Turvallinen koti
Kaikkiin koteihin tarkoitettu Turvallinen koti -sivusto on monipuolinen ja mittava tietopaketti kotitapaturmien välttämiseksi.
Varaudu.info
Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEKin ylläpitämä sivusto, joka antaa ohjeet onnettomuuksien ehkäisemiseen ja vaaratilanteissa toimimiseen.
Pientalon tulvaturvallisuusopas
Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen pientalon turvallisuusopas omatoimiseen varautumiseen ja oikeanlaiseen toimimiseen tulvatilanteissa.