Olet tässä

Palovaroitin

Palovaroitin on laite, joka mahdollisimman aikaisin havaitsee savun ja alkavan tulipalon. Pelastuslain 29 §:n mukaan palovaroitin on ollut pakollinen jokaisessa asunnossa 1.9.2000 lähtien. Palovaroittimen kova hälytysääni herättää nukkuvankin ihmisen ja antaa 2-3 minuuttia aikaa pelastautua palavasta asunnosta.Asunnossa jokainen kerros sekä niihin yhteydessä olevat kellarikerrokset ja ullakot on varustettava vähintään yhdellä palovaroittimella. Asunnon jokaisen kerroksen tai tason alkavaa 60 m2 kohden on oltava vähintään yksi palovaroitin.

Majoitustilan ja hoitolaitoksen majoitushuone on varustettava vähintään yhdellä palovaroittimella. Majoitushuoneita sisältävän palo-osaston yleiset tilat on varustettava kerroksittain vähintään yhdellä palovaroittimella. Yleisten tilojen huoneistoalan jokaista alkavaa 60 m2 kohden on oltava vähintään yksi palovaroitin.

Hyvänä periaatteena on, että palovaroitin asennetaan jokaiseen makuuhuoneeseen sekä reitille, jota pitkin pääsee ulos.

Palovaroitin sijoitetaan talon keskivaiheille, vähintään 50 cm etäisyydelle seinästä, kattopalkeista tai muista esteistä siten, että savu pääsee mahdollisimman esteettömästi varoittimeen. Turhien hälytysten välttämiseksi palovaroitinta ei pidä sijoittaa lieden, uunin, keittolevyn, leivänpaahtimen, saunan, kylpyhuoneen, tulisijan tai takan läheisyyteen.

Noudata asennus- ja käyttöohjeita.

Palovaroitin on pakollinen kaikissa tiloissa, jotka ovat asuinkäytössä tai niissä yövytään.

Palovaroittimen kunto kannataa testata kuukausittain sekä paristo tulee vaihtaa vuosittain. Kunnon testaus on hyvä tehdä aina kuukauden ensimmäisenä päivänä ja paristojen vaihto esimerkiksi 112-päivänä 11. päivä helmikuuta.


Sähköverkkoon kytketyt palovaroittimet

Myös sähköverkkoon kytketyn palovaroittimen paristo voi olla loppu. Näissä varoittimissa on paristo sähkökatkon varalta. Paristoa ei välttämättä saa vaihtaa itse, sillä vaihtamisessa on sähköiskun vaara.

"Paina kielekkeestä, käännä, vedä, kierrä ja kangota varovasti yhtä aikaa". Sähköiskuvaaran lisäksi paristonvaihto saattaa olla varsin kinkkinen toimenpide. Se, miten paristo vaihdetaan ja mitä toimenpiteitä siihen vaaditaan riippuu palovaroitinmallista.

Asunto-osakeyhtiöissä taloyhtiö vastaa sähköverkkoon kytkettyjen asuntokohtaisten palovaroittimien uusimisesta ja paristonvaihdosta. Koska sähköverkkoon kytkettäviä palovaroittimia on monenlaisia, on taloyhtiön syytä selvittää pariston vaihtoväli ja järjestää paristojen säännöllinen vaihto. Sen sijaan esim. omakotitaloissa asukas vastaa kaikista toimenpiteistä, joista osa on sellaisia, että ne pitää teettää sähköfirmalla. 

Asukas vastaa palovaroittimen toimintakunnon säännöllisestä testaamisesta painamalla testinappia kerran kuukaudessa ja aina, kun on oltu pidempään poissa kotoa.

Kuva suojahupulla suojatusta palovaroittimesta, jossa teksti "Dust cover"
Kuvassa oleva sähköverkkoon kytketty palovaroitin on suojattu rakennuspölyltä sinisellä suojahupulla. Suoja tulee poistaa sen jälkeen, kun pölyä ei enää ole.


Sivun alkuun

Päivitetty 8.5.2019 | Lähetä palautetta | Tulosta