Olet tässä

Kaarlelan "kissanmargariinitehdas"

Rasva on ollut yleinen puheen aihe viimeaikoina voin loputtua karppauksen seurauksena kauppojen hyllyiltä. Viisikymmentä vuotta sitten rasva puhutti myös, aiheuttaen jopa maanlaajuisen skandaalin. Asia liittyi Kaarlelassa sijainneen Ähtävän Muovi Oy:n toimintaan. Tehdasrakennus palvelee olemassaolollaan vielä tänäkin päivänä pohjoisesta maakunnasta saapuvia autoilijoita Kokkolalaisena maamerkkinä.

 Ähtävän Muovi Oy aloitti teuraskeittämötoiminnan Kaarlelassa vuonna 1952. Rakennuksessa valmistettiin rasvaa muovin raaka-aineeksi eläinraatoja keittämällä. Tuotanto oli tehokasta, sillä puolimädäntyneitä raatoja ja teurasjätteitä kuljetettiin keittämölle rekka-autolla ”yötä päivää”. Myös lähiseudun asukkaat toivat keittämölle kuolleita eläimiä, joista sai vastineeksi vähän taskurahaa.

 Uusi kuvalehti julkaisi jutun vuonna 1961 väittäen, että Kaarlelasta kuljetetaan eläinten raadoista keitettyä rasvaa myös Herttoniemen margariinitehtaalle Etelä-Suomeen. Huhua vahvisti eläinrasvaa kuljettaneen kuorma-auton kuuluminen Paasivaaralle, joka omisti mainitun margariinitehtaan.

 Lehdessä oli haastateltu teuraskeittämöllä työskennelleitä henkilöitä. He kertoivat avoimesti kauhutarinoita eläinjätelasteista, joissa kuhisi matoja kuin muurahaispesässä. Eläinjätteiden joukossa oli monenlaista rotua ja sorttia kuten koiria, jäniksiä ja kissoja. Työntekijät olivat omien sanojensa mukaan koko ajan selvillä siitä, että mainituista eläinjätteistä keitettyä rasvaa kuljetettiin Etelä-Suomen margariinitehtaalle. Paasivaaraan yhtiöjohto oli lujasti käskenyt työläisiä olemaan vaiti asiasta, mutta juttu tuli lopulta julki Uuden kuvalehden sivuilla.

 Eläinjätteiden keittäminen loppui tähän epäilyttävään julkisuuteen Kaarlelassa, kuten myös Suvikulta nimisen margariinin valmistus Etelä-Suomessa. Samoin loppui Uuden Kuvalehden historia, sillä lehti joutui julkaisemansa jutun johdosta ilmoitusboikottiin. Paasivaaran margariinitehdas ei koskaan myöntänyt julkisesti käyttäneensä teurasjätekeittämön rasvaa margariinin valmistuksessa. Suvikullan mainoksessa kerrottiin seuraavasti: ”Jokainen on oikeutettu vaatimaan margariinilta raikkautta, puhtautta ja tuoreutta. Suvikulta on valmistettu puhtaista ja luonnonraikkaista kasvisrasvoista kuten kookosrasvasta, maapähkinä-, soija- ja rypsiöljystä. Aikaansa seuraava perheenäiti käyttää Suvikulta margariinia!”

 Margariinin valmistuksen ympärillä pyörinyttä kohua sulavat mainospuheet eivät lopettaneet. Erään huhun mukaan Suvikulta margariinista olisi löytynyt esimerkiksi hevosenkengän naula. Värikkäiden muistojen rinnalle ovat jääneet elämään myös sanonnat kuten: ”Ennen pantiin mirrit multaan, nyt ne lyödään Suvikultaan” ja ”Ennen Paasivaaran rinteillä juoksenteli kissa – Nyt se tulee kotiin Kulta-paketissa”.

 Jutun kirjoitti Sanna-Maija Kauppi

Lähteet: Eero Huiman arkisto, Keskipohjanmaan lehtijuttu 8.9.1961 ja http://fi.wikipedia.org/wiki/Margariiniskandaali

 

Kissamargariini 003.jpg 

Tehtaan piipusta noussutta hajua aikalaiset kuvaavat sietämättömäksi ja se leijaili kilometrien päähän rakennuksesta. Kuvan omistaa Sanna-Maija Kauppi.

(julkaistu 15.2.2012)

 

Yleisöpalaute kissanmargariinitehtaasta:

Paasivaaran margariinitehdas ei koskaan saanut tuomiota Ähtävän muovin teurasjätteen käyttämisestä margariinissaan vaan tuomion sai Raisio, jonka tuotteita Suvikultamargariini oli. Paasivaaran tehdas sai sakot ”vain” siitä, että puhdistusharjan hajoamisen seurauksena puutikkuja oli joutunut margariinin sekaan. Lauri Puurunen oli kohun aikana töissä Paasivaaran tehdasta vastapäätä sijainneessa öljynpuristamossa. Työpaikkaruokalassa käytettiin aina Paasivaaran tuotteita hyvällä ruokahalulla. Mikäli huhut teurasjätteen osuudesta Paasivaaran toimintaan olisivat olleet totta, olisi margariini jätetty koskemattomaksi. Paasivaaran tuotanto jatkui vielä pitkälle 1980-luvulle.   
 

Sivun alkuun

Päivitetty 2012-06-19 08:23:43.592 | Lähetä palautetta tästä sivusta | Tulosta