Olet tässä

Kokkolan tietoverkkojen varhaishistoriaa (3)                                              Olisiko tässä Kokkolan ensimmäisen puhelin tarina?

Tämän tarinan päähenkilö on Lars-Göran ”Lasse” Hallbäck, kaikkien varttuneempien kokkolalaisten hyvin tuntema valokopiolaitoksen omistaja. Kotikaupunkinsa historiasta kiinnostuneena hän oli myös mukana ”Vi Neristassbor r.f.”-ryhmän toiminnassa, keräsi Kokkola-aiheisia postikortteja sekä ikuisti kotikaupunkiaan valokuvaamalla ja maalaamalla akvarelleja. Nuoruudessaan hän oli myös erikoisen utelias. Kerran 1920-luvun loppupuolella hän teki mielenkiintoisen löydön!  

Kokkolalaisella liikemiehellä Astley Rodenilla oli komea huvila Soldatskärillä, jonka pihan ”kaatopaikalta” Lasse löysi itselleen silloin tuntemattoman esineen. Hän ei tiennyt esineen tarkoitusta, mutta koska se oli jotain tekniikkaan liittyvää, ja koska tekniikka kiinnosti Lassea, hän otti sen talteen. Esine oli hänellä tallessa noin 70 vuoden ajan, kunnes…!  

K.H. Renlundin museo järjesti tekniikan teemaan liittyvän näyttelyn 2000-luvun alussa, jossa esiteltiin vanhoja teknisiä esineitä. Esittelylehtisessä mainittiin Kokkolan ensimmäisestä puhelinyhteydestä kaupungin raatihuoneelta Hotelli Hietalaan. Esitteessä oli myös kuva vanhasta 1800-luvun loppupuolen puhelinkoneesta. Kyseisen puhelimen kuuloke muistutti suuresti Lasse Hallbäckin hallussa olevaa esinettä, joten hän päätteli sen olevan jonkin vanhan puhelimen kuuloke-osa. Mutta hänen puhelimensa oli mitoiltaan ja rakenteeltaan hieman karkeampaa tekoa kuin esitteessä. Koska ensimmäisissä puhelimissa ei ollut mikrofonia, se liitettiin puhelimiin vasta pari vuotta myöhemmin, niin hänen laitteensa voisi olla tällainen vanhempaa mallia oleva puhelinkone. Siinä kuuloke toimi sekä puheen lähettäjänä että vastaanottajana. Lasse arveli, että se voisi olla Hotelli Hietalan puhelin vuodelta 1878! 

Kun Lasse Hallbäck lahjoitti puhelimensa paikalliselle puhelinyhtiölle2000-luvun alussa, kertoi hän samalla omat arvelunsa. Asiaa tutkittaessa löydettiin kuva Bellin puhelimesta vuodelta 1877, joka näytti lähes identtiseltä Lassen puhelimen kanssa. Ja koska ”Hietalan puhelimen” jälkeen seuraava puhelin Kokkolaan ilmestyi vasta vuonna 1885, ensimmäisen keskuksen perustamisen yhteydessä, voisi Astley Rodenin huvilan kaatopaikalta löydetty esine olla tosiaan Kokkolan ensimmäinen puhelin! Mutta miten se sinne olisi joutunut?  

Rautatie tuli Kokkolaan vuonna 1885, ja samalla vedettiin myös Ykspihlajaan sivuraide. Tällöin Hotelli Hietala menetti alkuperäisen tarkoituksensa laivamatkalaisten majoittajana ja kaupungin porvareiden illanviettopaikkana. Näin myös kaupungin raatihuoneen ja Hotelli Hietalan välinen puhelinlinja jäi pois käytöstä.  

Otto Roden, Astley Rodenin isä, aloitti Ykspihlajassa oman liiketoimintansa vuonna 1884. Hänen yrityksensä harjoitti höyrylaivayhtiöiden edustuksia sekä erilaista tuontitoimintaa. Kun kaupunkiin perustettiin puhelinkeskus vuonna 1885, otti Otto Roden Ykspihlajan puhelinlinjan käyttöönsä. Keskuksen kautta hän sai yhteyden myös kaupunkiasuntoonsa. Koska keskukseen liitetyt puhelinkoneet olivat jo uudemman mallisia, jäi vanha puhelinkone käyttämättömänä Otto Rodenin hyllylle. Astley Roden otti liiketoiminnan haltuunsa isänsä kuoleman jälkeen vuonna 1908. Olisiko käytöstä poistettu Hotelli Hietalan puhelin kulkeutunut aikoinaan nuoren Astleyn ”leikkikaluna” huvilalle Soldatskäriin? 

Tänään Lars-Göran Hallbäckin löytämä puhelin on Anvian Ilmajoella sijaitsevassa puhelinmuseossa. Lars-Göran Hallbäck kuoli vuonna 2010 yli 90-vuotiaana, eikä hän valitettavasti ennättänyt kuulla kauan säilyttämänsä esineen tarinan loppua. Tälle tarinalle on olemassa kaksi mahdollista vaihtoehtoa, joista kumpaakaan ei voida todistaa varmuudella oikeaksi, koska alkuperäisestä vuoden 1877 Bellin puhelinkoneesta ei löydy kunnon kuvaa, vain piirroskuva.

Ensinnäkin se voisi olla Kokkolan ensimmäinen puhelin, jolloin se olisi erittäin arvokas – olisihan hienoa pelastaa roskista puhelin, jolla kaupungin ensimmäinen puhelu olisi soitettu.

Toiseksi se voisi olla kuuloke-osa jostain vuosina 1881–1882 aikana rakennetusta puhelimesta, ajalta ennen ”luurin” yleistymistä. Tällöin se olisi osa maailman vanhimmista teollisesti valmistetuista puhelinkoneista. Sitä olisi käyttänyt joku Kokkolan ensimmäisen puhelinkeskuksen tilaajista. 

Vanhat esineethän nousevat arvoonsa, vasta kun niihin liittyy myös jokin tarina. Tämä tarina on yksi tällaisista. Se on omistettu Lasse Hallbäckille, tekniikasta kiinnostuneelle ”uteliaalle pikkupojalle”.

Kirjoittanut Erkki Parviainen

vanhin puhelin.jpg 

Olisiko tässä Kokkolan vanhin puhelin? Kuva teoksesta 130 vuotta Hotelli Hietalasta Internetiin. Kokkolan puhelin Oy 1912–2008.

 

Sivun alkuun

Päivitetty 2.4.2012 | Lähetä palautetta | Tulosta