Olet tässä

Nimikkolajit

Nimikkolaji on kaupungin luonnolle ominainen, kaupungin historiaan liittyvä tai muuten kaupunkia kuvaava eliölaji. Kokkolan kaupunginhallitus on nimennyt kaupungin nimikkolajit neuvoa-antavan yleisöäänestyksen perusteella vuonna 1997.

Liito-orava

Liito-orava on suurisilmäinen, valkeanharmaa vain kissanpoikasen kokoinen laji. Liito-oravan elintavat ovat erikoiset. Se liikkuu ravinnonhaussa hämärässä ja yöllä, ja siirtyy puusta toiseen liitämällä lentopoimujensa avulla.

Vaikka kyseessä on Suomessa uhanalainen laji, on se Kokkolan ranta- ja pellonreunusmetsissä yllättävän runsas. Laji esiintyy EU:n alueella vain Suomessa ja Virossa.

Laji on hyvä arvokkaiden luonnonmetsien indikaattori. Liito-orava vaatii elinympäristöltään sekapuustoa. Ravinnonhankintaan lehtipuita, pesä ja talvehtimispaikaksi kolopuita sekä suuria kuusia ruokailu- ja suojapuiksi. Liito-oravan pahin uhka on metsätalous ja erityisesti vanhojen kuusikoiden väheneminen. Liito-orava pesii myös linnunpöntöissä ja kolopuiden puutteessa joskus jopa ullakoilla.

Siika

Siika on myös Keski-Pohjanmaan maakunnan nimikkokala. Siika on taloudellisesti tärkein kalalaji Kokkolan edustan merialueella. Perhonjoessa on myös edelleen hyvä kanta.

Perhonjoessa esiintyy suureksi kasvava vaellussiika. Merialueella lisääntyy pienempi karisiika.

Merikotka

Tarun mukaan Kokkolan kaupunki on saanut nimensä merikotkista (kokko-lintu), jotka tapasivat istua syömässä saalistaan neljällä merestä kohoavalla kivellä (Kokko-kivet) nykyisen Kokkolan kaupungin kohdalla.

Merikotka on kookkain suomalainen petolintu. Laji oli katoamassa Suomesta, mutta suojelutyön tuloksena kanta on elpymässä.

Merikotka pesi Öjassa aina vuoteen 1975 saakka, jolloin viimeinen pesä tuhoutui metsänhakkuissa. Laji palasi Kokkolan pesimälajistoon 2000-luvun alussa ja pesii nykyisin usean parin voimin ja jopa sisämaassakin. Merenrannoilla merikotka on nykyään melko tavanomainen, mutta aina sykähdyttävä näky.

Tyrni

Tyrni on kivikkoisten rantojen piikkinen pensaskasvi. Sitä esiintyy vain Pohjanlahdella ja Ahvenanmerellä

Tyrnin hedelmä on oranssinkeltainen ja sisältää runsaasti C-vitamiinia. Tyrniä on hyödynnetty Kokkolassa teollisestikin.

Sivun alkuun

Päivitetty 20.7.2020 | Lähetä palautetta | Tulosta