Olet tässä

Kustaa III:n syntymäpäivät

Kun Kustaa III 19.8.1772 kaappasi vallan säädyiltä itselleen, oli se epäilemättä aikamoinen yllätys Chydeniukselle, joka oli suuresti ihaillut kuningasta nimenomaan tämän vapaamielisyyden takia. Toisaalta hänen siihenastiset kokemuksensa valtiopäivillä eivät suinkaan olleet vakuuttaneet häntä sen enempää hattujen kuin myssyjenkään avaramielisyydestä ja valtioviisaudesta. Kuninkaan syntymäpäiväjuhlia Kokkolassa vietettiin muutamia vuosia myöhemmin 1778.

Syntymäpäiväjuhlan taustalla oli Pohjanmaan rantakaupungeille tärkeä ja kallis asia: tapulikaupunkioikeudet. Pohjanmaan kauppavapauden vanhat vastustajat eivät suinkaan olleet luopuneet taistelusta vaan yrittivät saada tapulikaupungeilta kauppaoikeudet pois. Kuningas oli kuitenkin edellisenä vuonna antanut päätöksen, joka säilytti tapulikaupunkioikeudet. Niinpä, kun Kustaa III:n seuraava syntymäpäivä tuli, kokkolalaisetkin päättivät juhlia sitä tavallista komeammin

kust1772.jpg

Kustaa III:n vallankaappauksensa yhteydessä vuonna 1772 valtakunnan säädyille antama julistus. Kaarlelan kotiseutumuseo/kuva Tapio Väinölä.

Syntymäpäivän aamuna kokoontui raati juhlakokoukseen, jossa kuninkaallinen päätös luettiin ääneen koko porvaristolle ja sen jälkeen ammuttiin kanuunalla monta kunnianlaukausta. Mieliala oli korkealla. Ja kun iltapäivällä maistraatti ja koko porvaristo oli kokoontunut Henrik Rahmin taloon, piti Chydenius puheen, jossa hän ylisti porvareita heidän tapulioikeustaistelussaan osoittamasta yksimielisyydestä. Rahmin taloon eivät kuitenkaan kaikki mahtuneet. Kaupungin käsityöläiset olivat sinä iltapäivänä kokoontuneet leipurimestari Kullmanin taloon, jossa Chydenius myös kävi puhumassa, ja kummassakin talossa juotiin kuninkaallisten malja musiikin soidessa.

Ehdotukset, joita Kokkolasta tehtiin Tukholman ylimmille päättäjille, olivat hyvin perusteltuja. Toivottiin esimerkiksi jokien perkausta, kauppaloita perustettavaksi Perhoon ja Pyhäjärvelle, maanteitä itään päin, maatulleja lakkautettaviksi ja koululaitoksen kehittämistä.

Sivun alkuun

Päivitetty 19.12.2016 | Lähetä palautetta | Tulosta