Olet tässä

Suippotorninen kirkko

Kaupunkilaiset tahtoivat pian kaupungin perustamisen jälkeen rakentaa oman kirkon. Maaherra ja piispa olivat kuitenkin aluksi sitä mieltä, että kokkolalaiset voisivat edelleen käyttää Kaarlelan kirkkoa, koska se oli lähellä ja papit yhteisiä. Lupa kirkon rakentamiseen heltisi vasta 1650-luvulla.

kirk1710.jpg

Kirkosta ei ole olemassa kuvia 1600-luvun asussaan. Tällaisena kirkko on esitetty kartassa vuodelta 1710.

Uudesta kirkosta tehtiin suorakaiteen muotoinen, yksilaivainen, niin sanottu pitkäkirkko. Se rakennettin samalle paikalle, jossa nykyinenkin sijaitsee. Sen länsipäätyä koristi korkea suippo torni, samanlainen kuin on esimerkiksi Tornion ja Pedersören kirkoissa. Torni toimi myös maamerkkinä merenkulkijoille. Kirkon jyrkkä katto samoin kuin torni oli päällystetty paanuilla, jotka tervattiin. Heikkotekoisesta tornista uskottiin, että se kaatuu kovalla tuulella.

Kirkkoa jouduttiin korjaamaan jo 1600-luvun lopulla. Se muutettiin ristikirkoksi ja sen viereen rakennettiin pohjalaismallinen tapuli. Tällaisena kirkosta on säilynyt muutamia piirroskuvia. Kirkonkorjauksen yhteydessä kokkolalaiset hankkivat myös urut, jotka tuohon aikaan olivat vallan upeat: kokonaista 21 äänikertaiset.


Sivun alkuun

Päivitetty 22.2.2016 | Lähetä palautetta | Tulosta