Olet tässä

Suuri tulipalo

Kesäkuun 16. ja 17. päivän välisenä yönä vuonna 1664 Kokkolaa kohtasi suunnaton onnettomuus, tulipalo. Se hävitti miltei koko kaupungin. Maisteri Jacob Chydenius, Anders Chydeniuksen nuorempi veli, on kirjoittamassaan väitöskirjassa vuonna 1754 Om Gamble Carleby kertonut siitä näin: "Kaikki se, mikä 44 vuodessa oli uudisasukkaitten toimesta rakennettu, kerätty ja koottu, tuhoutui yhtenä yönä tulipalon takia ja kaupunki muuttui tuhkaksi. Vain kirkko ja muutamat sen ympärillä olevat talot säästyivät".

Tänä päivänäkään ei tiedetä, karkasiko tuli avotulesta, takasta tai pärevalkeasta. Tulipalon syttyminen tuon ajan kaupunkiin ei ollut mikään ihme, sillä talot oli tiheään rakennettu ja katot valmistettu helposti syttyvistä tuohista ja oljista. Palon jälkeen kiinnitettiinkin entistä suurempaa huomiota palosuojeluun. Kesällä ei saanut lämmittää leivinuunia kuusipuilla, jotka räiskyivät ja kipinöivät vaarallisesti. Hampunkehrääjiä kiellettiin tupakoimasta työtä tehdessään ja tervaa ei saanut lämmittää eikä keittää kaupungin alueella. Asukkaita velvoitettiin öisin palovartiointiin.

Palon jälkeen laati maanmittari Johan Persson Gedda kaupungillemme renessanssin ihanteita noudattavan ruutuasemakaavan, joka on vieläkin näkyvissä vanhan kaupungin alueella. Sen keskustana on Raatihuoneen tori.

asem1665.jpg

Johan Persson Geddan vuonna 1665 laatima asemakaava.

Sivun alkuun

Päivitetty 22.2.2016 | Lähetä palautetta | Tulosta