Olet tässä

Johan Vilhelm Snellman

Keväällä 1813 laski ankkurinsa Kokkolan vanhansataman lahdelle kolmimastoinen fregatti, Patience. Se kuului Kyntzellien laivastoon, ja sen kapteenina oli omistajan sukulaismies Christian Henrik Snellman. Mukana laivassa kapteeni toi tänne perheensä, joka oli viettänyt edelliset vuodet Tukholmassa. Ei arvannut laivaansa vastassa ollut kauppaneuvos Kyntzell, että aluksessa mukana olleesta 7-vuotiaasta Janne-pojasta oli kerran tuleva Suomen kansallinen herättäjä, Johan Vilhelm Snellman.

chsnell.jpg

Christian Henrik Snellman (1777-1855), J.V.Snellmanin isä. K.H.Renlundin museo/kuva Tapio Väinölä.

Asunnokseen merikapteeni sai Kyntzellien omistaman talon Rantakadulta aivan kaupunginsalmen, Suntin, rannalta. Suntin rannalle ankkuroituneet pikkulaivat ja tavara-aitat olivat Jannen leikkikenttää. Suntin toisella puolella sijaitsevalla vesijättömaalla, Trälhavetilla, puolestaan oli talvisin hyvä luistella. Lähellä Trälhavetia, Savelan talon haassa, oli suuri kivi, yksi niistä kokkokivistä, joista kaupungin arvellaan saaneen nimensä. Se oli Jannelle mieluisa kiipeilypaikka.

Aivan huolettomaksi Jannen oleskelu täällä ei muodostunut, sillä jo vuonna 1814 Jannen äiti Maria Magdalena kuoli, ja perhe joutui isän pitkien merimatkojen aikana olemaan sukulaisten ja taloudenhoitajan mamselli Katariina Ahlan hoivissa. Pian perhe muutti Alahärmään, josta käsin Janne kävi Oulun triviaalikoulua. Loma-ajat hän kuitenkin vietti sukulaistensa luona Kokkolassa. Vielä ylioppilasaikanaan hän palasi tänne kotiopettajaksi Roosin, Kyntzellin ja Rahmin perheisiin yhteensä kolmen talvikauden ajaksi. Talvi-iltoina Juhana Vilhelmille tarjosi hyvää ajankulua Kokkolan Lukuseuran mainio kirjasto, jota hän ylisti vuosia myöhemmin muistelmissaan.

Sivun alkuun

Päivitetty 19.12.2016 | Lähetä palautetta | Tulosta