Olet tässä

Keisari Aleksanteri I:n vierailu

Keisari Aleksanteri I teki vuonna 1819 laajan matkan vasta valloittamaansa Suomeen. Kokkolaan keisarillinen saattue saapui syyskuun kolmantena päivänä kello kolme. Kymmenen kolmivaljakkoa ajoi Pitkänsillankatua kaupunkiin, jossa riemuitsevat asukkaat tervehtivät korkeata vierasta hurraa -huudoin. Väkijoukko seurasi keisarillisia vaunuja Roosin talolle asti, jonne keisari piti majoittua. Olihan muutamia vuosia aiemmin valmistunut Roosin talo kaupungin ehdottomasti komein ja edustavin rakennus.

Roosin talon komean portaikon edessä keisarin vastaanottivat Vaasan läänin kuvernööri, kaupungin pormestari ja raati sekä kaupungin lääkäri, postimestari ja rovasti. Tietenkin mukana oli talon isäntä laivanvarustaja Anders Roos vaimoineen. Koko raati esiintyi yhtenäisessä asussa, jossa tummanvihreän takin koristeena olivat punaiset epoletit. Asuun kuuluivat vielä valkoiset housut, kolmikolkkahattu ja miekka. Korkea-arvoista vierasta tervehdittiin kunniottavin sanankääntein, joita majesteetti kuunteli kohteliaasti. Sen jälkeen hänet johdatettiin talon toiseen kerrokseen portaita pitkin, joilla kuusi kauniisti puettua säätyläisneitoa sirotteli kukkia keisarin eteen.

keishuon.jpg

Nykyisin taidemuseona toimivan Roosin talon yläkerran huone, jossa Aleksanteri I:n perimätiedon mukaan piti yöpyä. Koristemaalaukset, jotka paljastuivat 1980-luvulla suoritetussa remontissa, on todennäköisesti maalannut Johan Erik Lindh.

Arkioloissa Roosin perhe asui vain alakerran huoneissa. Nyt yläkerran komeasti sisustetut salit avattiin keisaria varten. Yläkerran kulmahuone oli sisustettu hallitsijan makuuhuoneeksi. Siellä oli suuri laivanmuotoinen mahonkisänky kullatuin ornamentein koristettuna. Oululaiskirjailija Sara Wacklin kuvaa kirjassaan "Satanen muistelmaa Pohjanmaalta" keisarin vuoteen ylellisyyttä: vuoteeseen noustiin turkkilaisella matolla peitettyjä portaita pitkin ja vuodekatoksen silkkiverhot oli poimutettu purjeiden tapaan. Maistraatin pöytäkirjan mukaan keisarin ja kaupungin silmäätekevien seurustelu sujui ystävällisissä merkeissä. Korkea vieras kiitteli kaupungin siisteyttä ja talojen viehättävyyttä. Pormestari Winge selvitti kaupungin hyvää taloudellista tilannetta, johon keisari oli myös tyytyväinen. Koko ajan salissa vallitsi iloinen tunnelma.

Kello oli jonkin verran yli kolme, kun keisari läsnäolijoille täysin käsittämättömästä syystä antoi käskyn valjastaa hevoset. Hän tahtoi jatkaa matkaa heti ja kieltäytyi jäämästä päivälliselle. Ruuat olivat jo valmiina, vain kahvi oli keittämättä. Rouva Roosin tyrmistys oli täydellinen, kun keisari kaikesta muusta kieltäytyen pyysi saada kupillisen kahvia. Onnettomana rouva Roos juoksi naapuriin kauppias Krögerille, josta saatiin pannullinen tuoretta kahvia. Talon isäntäväkeä tuskin paljonkaan lohdutti vieraan ystävällinen jäähyväistervehdys pihaportailla: "Meistä oli niin hauskaa olla täällä". Vierailu oli kestänyt täsmälleen 45 minuuttia.

Pettyneen emännän tunteita ehkä kevensi briljantein koristettu kaulakoru, jonka keisari jätti muistoksi vierailustaan. Koru on näkyvissä Sophie Roosista myöhemmin maalatussa muotokuvassa.

Sivun alkuun

Päivitetty 23.2.2016 | Lähetä palautetta | Tulosta