Olet tässä

Aineiston poisto- ja varastointiperiaatteet

Kirjaston aineisto kuuluu joko avokokoelmaan tai varastoon. Avokokoelmaa tarkkaillaan jatkuvasti ja se pyritään pitämään ajankohtaisena sekä määrältään sopivan kokoisena.

Poistot

Avokokoelmasta karsittujen teosten käsittelytapa määritellään yksilöllisesti jokaisen kirjan kohdalla. Vaihtoehdot ovat poistaminen tai varastoiminen. Poistettuja kirjoja voidaan lahjoittaa muille kirjastoille, kouluille ja laitoksille tai myydä.

  • Huonokuntoiset ja korjauskelvottomat kirjat poistetaan, ellei ole erityistä syytä menetellä toisin.

  • Tarpeettomat kaksoiskappaleet poistetaan. Vähän käytetyistä nimekkeistä jätetään avokokoelmaan tai varastoon vain yksi kappale.

  • Tietokirjallisuudesta poistetaan sisällöllisesti vanhentuneet teokset.

Varastointi

Kirjat ja muu avokokoelmasta karsittu aineisto, jota ei poisteta, sijoitetaan varastoon. Ennen vuotta 1920 ilmestynyt Suomessa painettu kirjallisuus ja harvinaiset (esim. kirjahistoriallisesti, oppihistoriallisesti tai alkuperänsä vuoksi arvokkaat) kirjat säilytetään. Sisällöltään samanlaisia painoksia ei säilytetä, mutta erilaiset painokset (esim. eri kuvittaja tai kääntäjä) varastoidaan.

Aikuisten kaunokirjallisuus
Kotimaisesta suomen- ja ruotsinkielisestä kaunokirjallisuudesta varastoidaan mahdollisuuksien mukaan kaikki hankitut nimekkeet alkukielisenä ja käännöksenä pääasiassa Kokkolan pääkirjaston varastoon, josta ne saa tilaamalla lähikirjastoon.

Ulkomaisesta ruotsin- ja vieraskielisestä kaunokirjallisuudesta varastoidaan kysytyin aineisto alkukielisenä tai käännöksenä.

Aikuisten tietokirjallisuus
Kotimaisesta suomen- ja ruotsinkielisestä tietokirjallisuudesta varastoidaan eri aihepiireistä keskeinen aineisto. Ulkomaisesta ruotsin- ja vieraskielisestä tietokirjallisuudesta varastoidaan Suomea koskeva kirjallisuus.

Lasten- ja nuortenkirjallisuus
Lasten- ja nuortenkirjallisuus varastoidaan samoin periaattein kuin aikuisten kirjallisuus. Kuvakirjoja varastoitaessa otetaan huomioon kuvituksen ja kuvittajan osuus.

Musiikki
Nuotit varastoidaan kuten muu painettu aineisto. Vanhat äänilevyt varastoidaan pääkirjastossa.

Aikakaus- ja sanomalehdet
Kotimaisista aikakauslehdistä säilytetään eri tiedonalojen tärkeimmät lehdet. Kokkolassa ilmestyneiden sanomalehtien vuosikerrat säilytetään mikrofilmeinä osana Chydenica-kotiseutukokoelmaa.

Kulttuuri- ja vapaa-ajan lautakunta 1.11.1995
Päivitetty 9.3.2010

Sivun alkuun

Päivitetty 16.7.2012 | Lähetä palautetta | Tulosta