Olet tässä

Kokkolan kaupunginkirjaston historia

Johdanto

Maamme kirjastolaitoksen viettäessä 200-vuotisjuhliaan vuonna 1994, herättiin Kokkolan kirjastossa kokemaan omaa menneisyyttä uudella tapaa. Olihan kaupungissa toiminut maan kolmanneksi vanhin lukuseuran kirjasto, joka perustettiin Vaasan ja Turun jälkeen 28.6.1800. Perustajajäseniä oli 23 ja he sitoutuivat toiminnassaan huomioimaan sen huvin ja hyödyn, mitä hyvien kirjojen lukeminen aikaansaa.

Kokkolan kirkkoherra ja valtiopäivämies Anders Chydenius oli perustamisasiakirjan ensimmäinen allekirjoittaja. Kokkolan kirjastoa kutsuttiinkin pitkään Chydeniuksen kirjastoksi. Hän oli aikanaan toiminut aktiivisesti painovapauden ja vapaakaupan puolestapuhujana. Apteekkari Gustaf Libeck toimi seuran kirjastonhoitajana neljäkymmentä vuotta ja hänen aikanaan käytiin jännittävä taistelu sensuuria vastaan. Kirjat olivat pääosin ruotsin- ja tanskankielisiä. Ne tilattiin Tukholmasta ja Turusta sekä sidotettiin kauniisiin nahkaselkiin Kokkolassa ja varustettin kirjaston exlibriksellä.

Säilyneet lähes 1000 nidettä muodostavat vielä tänäkin päivänä kirjaston kauneimman koristeen ja ne ovat kirjastossa vuonna 1929 teetetyissä vihreissä lasiovisissa kirjakaapeissa.

Lukuseuran perustaminen ensimmäisten joukossa juuri Kokkolaan heijastaa hyvin suoraan kaupungin tuolloista asemaa yhtenä Suomen tärkeimmistä kauppa- ja merenkulkukaupungeista ja niitä vilkkaita yhteyksiä, jotka täältä olivat Euroopan suuriin satamakaupunkeihin. Tavara ja sivistys kulkivat rinta rinnan.

Aika ajoin on syytä katsoa taakseen ja antaa arvo tehdylle työlle. Kokkolan kirjasto vietti juhlia muuttaessaan uusiin tiloihin vuonna 1977. Lainanpäivänä järjestettiin iltamat viime vuosisadan malliin vuonna 1994.

Pohja seuraavaan katsaukseen on saatu edeltäneiden kirjastonjohtajien koosteista koskien kuluneita vuosia sekä toimittaja Annikki Wiirilinnan kirjoituksesta Muistelmia vanhasta kirjastosta. Yhteenvedon vuoteen 1945 on Kokkolan historian osaan IV laatinut fil.lis. Hillevi Toiviainen. Lisätietoja on saatu kirjaston arkistosta: tilastoista ja pöytäkirjoista. Myös kuvitus on sieltä.

Kun Kokkolan kirjastolaitos vuonna 2000 viettää 200-vuotisjuhliaan on syytä laatia yhteinen laajempi historiikki ja sisällyttää siihen myös perusteellinen esitys Kaarlelan kunnan kirjastotoiminnasta Öja mukaanlukien. Nyt ne on huomioitu kuntaliitoksesta alkaen.

Kokkolassa Aleksis Kiven päivänä 10.10.1995, joka oli myös kansankirjaston lukusalin avajaispäivä tasan 120 vuotta sitten.

Tuula Luhtala

Sivun alkuun

Päivitetty 2.6.2016 | Lähetä palautetta | Tulosta