Olet tässä

Kunnallisen kirjasto-toiminnan alku 1898-1909

Kansanvalistusseuran pyrkimyksenä oli saada vapaaehtoisella pohjalla toimineet kirjastot kunnallisiksi, ja se tarjosikin myös Kokkolan kirjaston kaupungille. Siirto tapahtui 1.10.1898, mikä merkitsi kunnallisen kirjastotoiminnan alkua Kokkolassa. Koska kansankirjaston toiminta oli ollut ratkaisevasti julkisen tuen varassa, ei muutoksen tarvinnut merkitä sinänsä olennaista kaupungin menojen kasvua, mutta kunnallistaminen merkitsi itse kirjaston työlle tiettyä vakautta.

Toimintansa alusta alkaen kansankirjastolla oli vuonna 1876 painettu luettelo ruotsinkielisistä kirjoista. Parinkymmenen toimintavuotensa aikana se pystyi saamaan tarjolle lähes 1500 nidettä. Tästä kokonaismäärästä yli 800 teosta edusti kaunokirjallisuutta, n. 100 teosta uskontoa, n. 80 teosta historiaa, n. 50 teosta maantiedettä ja loput muita tietokirjallisuuden alueita. Painettu luettelo suomenkielisistä kirjoista saatiin vuonna 1904. Kaupungin väestöstä oli vuonna 1900 ruotsinkielisiä 74,1% ja suomenkielisiä 25,1%.

Säilyneen lehtileikkeen mukaan vuonna 1910 lainattiin yhteensä 7804 kirjaa, enemmän kuin koskaan ennen. Ensi kertaa myös laskettiin montako kertaa jotain kirjaa oli lainattu. Suosikkikirja oli Fältskärns berättelser, jonka eri osia oli lainattu yhteensä 96 kertaa. Sitä seurasi Myladys son 27 kertaa ja Greven av Montecristo 19 kertaa. Sekä ruotsinkielisten että suomenkielisten lasten suosikkikirja oli Topeliuksen satuja. Välskärin kertomuksia oli lainattu 52 kertaa.

Kirjasto jatkoi toimintaansa alakansakoulun tiloissa vuoteen 1909 saakka. Tuolloin yksityinen ruotsinkielinen yhteiskoulu muutti alakansakoululle ja tarvitsi sen kaikki tilat. Kirjasto joutui siirtymään viereisen pedagogiotalon yhteen pieneen läpikulkuhuoneeseen, joka oli pienempi kuin edellinen toimintatila ja johon päivänvaloa saatiin vain yhdestä ikkunasta. Kirjojen säilytyskaapeista oli poistettava ovet, koska ne veivät muutoinkin ahtaassa huoneessa liikaa tilaa avonaisina ollessaan.

Sivun alkuun

Päivitetty 3.6.2016 | Lähetä palautetta | Tulosta